pet. Mar 29th, 2024
Kolagen za kožo

Kolagen je beljakovina, ki pomaga ohranjati gladek videz kože. S starostjo in drugimi dejavniki se raven naravnega kolagena zmanjšuje, koža izgublja svojo elastičnost in lahko nastanejo gube.

Telo naravno proizvaja kolagen, vendar se s staranjem količina in kakovost kolagena zmanjšujeta. Posledica tega so linije in gube na koži.

V tem članku vam predstavljamo, kaj je kolagen, kako vpliva na kožo in kako ohraniti raven kolagena v koži.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana vrsta beljakovin v našem telesu in je hkrati ključna sestavina naše kože. Prisoten je v številnih tkivih, vključno z mišicami, kostmi, kitami, krvnimi žilami in prebavnim sistemom. Ima ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, vključno z celjenjem ran.

Naša naravna proizvodnja kolagena se s staranjem zmanjšuje za približno 1 % vsako leto, ko dopolnimo 20 let. Zdravstvene koristi kolagena so okrepljena koža, izboljšane drobne linije in gube, močnejši lasje in nohti ter povečana proizvodnja kolagena v telesu.

Prav tako ima pomembno vlogo pri zdravju sklepov in kosti. Zato je pomembno, da raven kolagena vzdržujete s hrano, bogato s kolagenom, in prehranskimi dopolnili s kolagenom.

Kako kolagen vpliva na kožo?

Ko je raven kolagena visoka, je koža mehka, gladka in čvrsta. Kolagen pomaga kožnim celicam, da se obnavljajo. Na kožo vplivata tako raven kot kakovost kolagena.

Ko se človek stara, njegovo telo proizvaja manj kolagena, kakovost kolagena v telesu pa se zmanjšuje.

To lahko privede do:

  • izgube elastičnosti kože in drugih vezivnih tkiv
  • do pojava linij, gub in manj čvrste kože
  • togosti sklepov
  • krhkih nohtov in las

S staranjem pride do sprememb v strukturi kolagena, ki oslabijo vez med različnimi plastmi kože. Zato se lahko pri ljudeh pojavijo gube in druge značilnosti, povezane s staranjem kože.

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima številne pozitivne vplive na kožo, ki so dokazani v različnih znanstvenih študijah. Ko se staramo, se proizvodnja lastnega kolagena v telesu manjša, kar se lahko kaže kot suha koža, formirati pa se začnejo tudi gube.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu, pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži elastina in fibrilina.

Kako povečati oz. ohraniti raven kolagena v koži

Veliko ljudi išče načine za povečanje kolagena v koži, da bi ustavili gube in druge znake staranja kože. Predstavljamo vam nekaj možnosti.

  1. Prehranska dopolnila s kolagenom

Prehranska dopolnila s kolagenom so najbolj učinkovita pri povečevanju ravni kolagena v telesu. Večina prehranskih dopolnil namreč vsebuje hidroliziran kolagen. Kaj to pomeni?

Izraz hidroliziran kolagen pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Kaj so peptidi? Vemo, da je kolagen protein živalskega izvora, proteini pa so sestavljeni iz peptidov. Te peptide sestavljajo aminokisline in sicer vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

 

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

  1. Hialuronska kislina

Hialuronska kislina za obraz je ena najboljših vlažilnih sestavin. Hialuronska kislina, znana tudi kot hialuronan, je bistra, lepljiva snov, ki jo naravno proizvaja naše telo. Največ, kar 50% njene celotne koncentracije, se nahaja v koži. Ravno zaradi tega je tako hialuronska kislina za obraz tako pomembna.

Hialuronska kislina za obraz vašo kožo obnavlja, navlaži in zaceli. Dokazano je, da uživanje 120-240 mg hialuronske kisline na dan poveča vlažnost kože. Prav tako naj bi hialuronska kislina pomagala spodbujati proizvodnjo kolagena.

  1. Vitamin C

Vitamin C je pomemben za podporo imunskega sistema, zdravje kože ter rast in obnovo telesnih tkiv. Prav tako se je izkazalo, da brez vitamina C ne bi mogli proizvajati kolagena, ki ga vaše telo potrebuje za dobro delovanje.

Vitamin C namreč spodbuja naravno tvorbo kolagena v telesu in pomaga ohranjati kolagensko mrežo v telesu v odlični kondiciji. Tehnično gledano vitamin C sintetizira proizvodnjo kolagena za kožo, tako da lahko vaše telo vklopi izražanje kolagenskih genov (tj. proizvaja več kolagena).

Zakaj je to pomembno? Ker visoka raven kolagena vaši koži zagotavlja bolj prožen in mladosten videz. Ta učinek proti staranju lahko pomaga “napihniti” kožne celice, tako da so drobne linije manj opazne.

  1. Antioksidanti

Antioksidanti pomagajo ščititi telo pred prostimi radikali, ki so molekule, ki povzročajo oksidativni stres in s tem škodujejo našemu telesu. Tudi izpostavljenost kemikalijam, kot so tiste v tobačnem dimu, lahko v telo vnese proste radikale.

Različni antioksidanti lahko pomagajo pri zaščiti in pomlajevanju kože, na primer s spodbujanjem nastajanja kolagena. Antioksidanti so prisotni v številnih živilih rastlinskega izvora.

  1. Uporaba zaščitnega faktorja

Vremenske razmere in nekatere življenjske navade lahko vplivajo na raven in kakovost kolagena v koži. Strokovnjaki pravijo, da izpostavljenost UV-svetlobi poškoduje kolagen v koži na podoben način kot staranje. Nasveti za preprečevanje poškodb kože zaradi nizke ravni kakovostnega kolagena vključujejo:

  • zaščito kože pred sončno svetlobo, na primer z uporabo kreme za sončenje in oblačil, ki pokrivajo obraz in telo
  • nošenje sončnih očal za zaščito kože okoli oči
  • izogibanje kajenju, saj lahko kemikalije v tobaku vplivajo na proizvodnjo kolagena.
  • omejite uživanje kofeina, saj lahko kofein zmanjša sposobnost telesa za proizvodnjo kolagena.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja