ned. Apr 21st, 2024

Izostanek menstruacije ni le nekaj, s čimer se ženske soočijo, ko so noseče, ampak je lahko tudi težava. In to zelo pogosta težava, s katero se sooča veliko več žensk, kot se vam morda zdi. Gre pravzaprav za eno najpogostejših težav, saj imajo le redke ženske res reden menstrualni ciklus. Kako to spremeniti? Kako si lahko v takšnih primerih pomagate na naraven način in katere metode so učinkovite?

(Ne)reden menstrualni ciklus

Načeloma bi moral menstrualni ciklus potekati tako, da bi se krvavitev pojavila vsak mesec oziroma na vsakih 21 do 28 dni. A ni vedno tako. Izostanek menstruacije je precej pogost, z njim pa se soočajo tako mlajše kot starejše ženske. Mlajše ženske to pripisujejo temu, da še nimajo urejenega ciklusa, starejše pa temu, da bo pri njih kmalu nastopila menopavza. V resnici pa je za to pri večini žensk odgovorno predvsem hormonsko neravnovesje v telesu.

Slednje je seveda lahko tudi posledica menopavze ali drugih okoliščin, vendar pa se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih. Lahko je tudi posledica stresa, prenizke teže ali različnih drugih težav. Zaradi tega je treba v takšnem primeru vedno ravnati odgovorno ter se o težavah pogovoriti tudi z zdravnikom ali ginekologom, ki vas bo po potrebi poslal tudi na dodatne preiskave.

Pri marsikateri ženski dodatne preiskave ne odkrijejo vzroka za izostanek menstruacije. V takšnem primeru se težava pripisuje stresu ali zanjo ne znajo ugotoviti vzroka. Večina žensk se s tem sprijazni in se na to nekako navadi, a v času, ko si želijo zanositi, imajo lahko zaradi nerednega ciklusa s tem kar nekaj težav oziroma pri njih traja veliko dlje časa, da zanosijo. Zaradi vsega naštetega je dobro, če skušamo svoj menstrualni ciklus nekako uravnati. Če za to, da je ta nereden ni nekega medicinskega vzroka, potem lahko morda poskusimo različna naravna zelišča. Nekatera med njimi se že stoletja uporabljajo v ta namen in jih dobro pozna tudi tradicionalno zeliščarstvo. Taka je recimo tudi navadna konopljika, ki lahko poskrbi za uravnavanje hormonske slike.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja