sre. Jul 24th, 2024

Kolagen je bistvena sestavina naše kože, ki je odgovorna za njeno moč, elastičnost in mladostni videz. Več kolagena, ki ga koža lahko proizvede, bolj odporna postane na zunanje udarce in boljši je njen videz. Vendar se ravni proizvodnje kolagena – in celotna količina kolagena v koži – lahko zelo razlikujeta glede na našo starost in način življenja.

Ampak kaj natančno uničuje kolagenske zaloge v koži? Čeprav se dejavniki lahko razlikujejo glede na vsakega posameznika, prehrano, izpostavljenost soncu in naravni vzroki so vsi verjetni krivci. Ti dejavniki povečujejo razgradnjo kolagena v telesu in lahko pospešijo pojav znakov, kot so gube in ohlapna koža.

Najpogostejši dejavniki zmanjšanja kolagena v koži

  1. Prehrana

Ker je proizvodnja kolagena močno odvisna od hranil, ki so na voljo telesu, je prehrana eden najverjetnejših krivcev za razgradnjo kolagena. Telo sicer proizvaja svoje zaloge kolagena, vendar je ključno zapomniti, da se ta zaloga spreminja glede na številne dejavnike, in da so beljakovine na splošno potrebne za uravnoteženo prehrano.

Naravna sinteza kolagena v telesu s starostjo upada, zato je še posebej pomembno, da nadomestimo »izgubljeni« kolagen v telesu.

Meso in perutnina sta odlična vira kolagena, vendar imata zelo slabo absorpcijo. Velike količine sladkorja razgrajujejo elastin in kolagen v telesu, ter poslabšujejo videz kože. Naravni sladkorji, kot so tisti, ki jih najdemo v svežem sadju, so odlična nadomestila, z možnostjo zamenjave rafiniranega sladkorja z variantami, kot je temna čokolada.

Študije kažejo, da je za povečanje sinteze kolagena v telesu, najbolj priporočljivo in učinkovito, da jemljemo prehranska dopolnila s kolagenom, saj ta dokazano povečujejo sintezo kolagena.

2. Izpostavljenost soncu

Koža je izjemno občutljiva na UV sevanje iz sonca, dolgotrajna izpostavljenost pa lahko razgrajuje večje površine kože in jih naredi bolj dovzetne za razvoj stanj, kot je rak kože. Eden od razlogov, zakaj je ta dejavnik tako nevaren, je, da izpostavljenost soncu ni nujno direktna: UV-žarki lahko prodrejo skozi oblake in celo pod vodo.

Hyaluron Face Cream SPF 30

Čeprav se izpostavljenosti soncu ne moremo povsem izogniti, je najboljša izbira uporaba naravne kreme z zaščitnimf faktorjem in izogibanje neposredni izpostavljenosti soncu tako, da ostanemo v senci.

Neposredna izpostavljenost soncu lahko povzroči dejansko poškodbo samih kožnih celic, zaradi česar so manj verjetno, da bodo proizvajale elastin. Ker je elastin ključni del, ki drži kožne celice skupaj, je prizadeta koža tudi bolj nagnjena k dehidraciji.

3. Prosti radikali

Prosti radikali so še en pogost krivec za razgradnjo kolagena, saj jih lahko povzroči vse, od izpostavljenosti onesnaženju do kajenja. Te navade močno zavisijo od okolja vsakega posameznika.

Število prostih radikalov v telesu lahko zmanjšamo z povečanjem količine antioksidantov v svojem telesu. To je mogoče doseči z uživanjem zdrave prehrane, bogate s sadjem in listnato zelenjavo, vendar je glavni hranilni faktor, ki ga je treba pridobiti, vitamin C.

Vitamin C lahko pomaga pri nadzorovanju števila prostih radikalov v telesu in celo spodbuja proizvodnjo naravnih antioksidantov v telesu. Poleg nevtralizacije lahko vitamin C pomaga tudi pri nadzoru in omilitvi morebitnih okužb na koži, zaradi česar je manj nagnjena k stanjem, kot so akne in pordelost.

4. Staranje

Ravni kolagena se bodo naravno zmanjševale v procesu staranja. Razgradnja kolagena, povezana s staranjem, je verjetno najpogostejši vzrok zmanjšanja ravni kolagena in to je težava, ki se bo samo še poslabšala, ko pacient postaja starejši. V takih primerih se lahko uporabljajo prehranski dodatki s kolagenom, če želimo ohraniti zdrav videz svoje kože.

By GaiaSLO