sre. Jul 24th, 2024

Pegasti badelj z latinskim imenom Silybum marianum je zdravilno zelišče z vijoličnim cvetom, okrog katerega so nanizani ostri trnasti in bledo zeleni listi z belimi progami. Ti listi spominjajo na artičoko, saj sta si rastlini v sorodu in spadata v isto botanično družino. Pegasti badelj se v tradicionalnem ljudskem zdravilstvu uporablja predvsem za zdravljenje jeter, v ta namen pa naj bi jo uporabljali že 2000 let nazaj. Iz rastline se lahko pripravi čaj, prav tako pa se za lajšanje težav pri različnih boleznih uporablja tudi olje pegastega badlja.

Najbolj zdravilni del rastline so semena, ki vsebuje silimarin in še nekatere druge zdravilne učinkovine, ki varujejo jetra in jih razstrupljajo. A farmacevti opozarjajo, da pitje čaja iz tega zdravilnega zelišča ni namenjeno zdravljenju jeter, kot to velikokrat priporočajo ljudski in ostali zdravilci, saj silimarin, učinkovina, ki varuje jetra, ni najbolje topna v vodi, zato se pitje čaja iz pegastega badlja priporoča za lajšanje prebavnih težav, medtem ko je za razstrupljanje jeter priporočljivo uporabiti pegasti badelj v drugačnih oblikah.

Olje pegastega badlja je narejeno prav iz semen, ki so tisti del rastline, v katerem najdemo silimarin, ki blagodejno vpliva na jetra. Gre za prehransko dopolnilo, njegovo uživanje pa se priporoča za odrasle osebe pri težavah z jetri in žolčem v majhnih količinah.

Vzamemo ga do dvakrat dnevno, in sicer po eno malo žličko olja, seveda pa se je o uporabi tega zdravilnega olja kot o jemanju vsakega drugega prehranskega dopolnila dobro posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom, čeprav pegasti badelj velja za zelišče, ki nima veliko stranskih učinkov. Eden od teh je lahko pospešena prebava oziroma odvajanje, kar je tudi eden od razlogov, da se rastlina lahko uporablja za pospeševanje prebave oziroma pri težavah z njo. Pomembno je, da olje pegastega badlja shranjujemo na temnem in ga jemljemo v skladu z navodili. Tako bomo poskrbeli za svoja jetra in boljše počutje.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja