ned. Apr 21st, 2024

Nasmeh je prva stvar, ki jo opazimo pri interakciji z ljudmi. V primeru manjkajočih zob se dandanes vedno več ljudi poslužuje zobnih vsadkov ali implantatov, saj so izjemno estetski in imajo popolnoma naraven videz, poleg tega pa zagotavljajo dolgotrajno rešitev in zadovoljstvo pacienta.
Zobni vsadki imajo vrsto prednosti. Razen tega, da imajo videz in funkcijo naravnega zoba, le ti nadomestijo zob brez žrtvovanja celovitosti sosednjih zob. Namreč, v primeru nadomestitve enega zoba z mostičkom je potrebno brušenje sosednjih zob. Varujejo čeljustne kosti ravno tako kot naravni zobje, medtem ko lahko nošenje proteze pospeši izgubo kosti, zaradi česar lahko proteze sčasoma postanejo manj stabilne in udobne. Za daljše časovno obdobje je tudi estetsko boljša rešitev in lažja za vzdrževanje ustne higiene kot mostiček. Zagotavljajo tudi višjo estetsko raven, izboljšajo kakovost uživanja hrane in kakovost življenja. Do določene mere omogočajo tudi senzorične občutke.
Narejeni so iz kovine titan. Titan je biološko najbolj sprejemljiva kovina. Ko vsadek kirurško vsadimo , kost tesno obraste njegovo površino. Tako se lahko ta trdno zasidra in prevzame funkcijo zdrave zobne korenine in nam s tem odpira nove možnosti pri protetični rehabilitaciji zobovja. Titan ima tudi daljšo dobo uporabnosti kot zdravljena zobna korenina, sestavljena iz biološkega materiala. Vsadek lahko nato nadgradimo še s prevleko, več implantatov povežemo z mostičkom ali pa nanje sidramo totalno protezo.
Za poseg je potrebno dobo splošno in ustno zdravje, predvsem pa zadostna količina čeljustne kosti. Neprimerni kandidati bi bili predvsem mladi pacienti, pri katerih rast čeljusti še ni končana in pa tudi nosečnice ter strastni kadilci. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da je treba poseg opraviti le pri zobozdravnikih, ki uporablja kakovostno znamko implantatov. Na trgu so namreč tudi plagiati, ki so iz slabših materialov, težave pa povzročajo tudi, ker so slabo izdelani.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja