sre. Jul 24th, 2024

Ste že slišali za to, da lahko postanete lastnik podjetja, ne da bi imeli 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala v denarni obliki? Pri nas in v tujini obstaja veliko perspektivnih podjetnikov, ki se srečujejo s težavo, da so vsa denarna sredstva vložili v razvoj poslovne ideje, zato pa jim je zmanjkalo denarja za ustanovitev podjetja. Vendar pa to na srečo ni več omejitev. Brez večjih težav lahko do podjetja pridete tako, da ga preprosto kupite. Sedaj pa se zagotovo sprašujete: vendar če lahko kupim d.o.o., mora biti v ozadju kakšna pravna luknja? To ne drži. Podjetje, ki vam proda d.o.o. ga je moralo najprej ustanoviti in v ta namen je vložilo zakonsko zahtevanih 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala. Kadar si zamislite, da je sedaj čas, da kupim d.o.o., pa se postopek izpelje na tak način, da ustanovitelj podjetja vzame iz d.o.o.-ja 7.500 evrov, vi kot kupec pa prevzamete dolg do podjetja v istem znesku.

Iz vidika zakona je vseeno, ali ima podjetje, ko je enkrat ustanovljeno in vpisano v poslovni register ustanovitveni kapital v denarni obliki ali pa v obliki terjatve do tretje osebe. Problem je le ob sami ustanovitvi, takrat pa je potrebno zagotoviti 7.500 evrov denarja. S tem, ko boste prevzeli dolg do podjetja, ustanovitveni kapital ne bo padel, saj bo obstajal kot dolg. Če si torej v mislih pravite, da je sedaj čas, da kupim d.o.o., ker je trg pripravljen za hiter prodor z mojo poslovno idejo, ne odlašajte.

Pri tem vam lahko podjetje, ki vam proda d.o.o., zagotovi vse pravne postopke, ki so potrebni, da se nakup izpelje v najkrajšem možnem času. Prepis, ažuriranje v poslovnem registru in zapisnik notarja je mogoče urediti že v nekaj dneh. Zato v primeru, da kupim d.o.o., lahko pričnem z poslovanjem veliko prej, kot če ga pričnem ustanavljati sam v lastni režiji.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja