ned. Apr 21st, 2024

Rdeče avtohtono primorsko vino, ki mu mnogi pripisujejo veliko zdravilnih lastnosti. Ima bogato sestavo aminokislin, mineralov, kislin in ekstrakta. V zmernih količinah je dobro za srce in ožilje, kri, proti slabokrvnosti, za pospeševanje prebave in še in še bi lahko naštevali.

Zadnje čase se je povpraševanje po rdečih vinih povečalo prav na račun številnih zdravilnih lastnosti. Največ zdravilnih snovi se nahaja v trdih delih grozdja in peškah. Kisline v refošku raztapljajo škodljive snovi, ki se kopičijo v črevesju, žolčniku, ledvicah in jetrih.

Slovenska rdeča vina so po večini suha, kar pomeni, da imajo nižjo vsebnost sladkorja in višjo vsebnost kisline. Refošk slovi predvsem po vsebnosti aminokislin, saj je med predstavniki rdečih vin v samem vrhu. Te poskrbijo za nemoteno delovanje srca in ožilja. Pri zmernem pitju pa tudi zmanjšuje možnost pojava rakastih obolenj.
Vsebuje visoko količino fenolov, ki vsebujejo antioksidante, ki uravnavajo človeško prebavo in poskrbijo za celostno zdravje in počutje ljudi. Esencialne aminokisline izboljšujejo tek in dobro počutje. Na počutje predvsem delujejo polifenoli, ki jih vino vsebuje.

Priporoča se tudi slabokrvnim ljudem in bolnikom s kroničnimi in akutnimi vnetji črevesja, saj vsebnost železa in aminokislin pospešuje nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Zdravniki pa ga v zmernih količinah ob jedeh priporočajo celo nosečnicam. Učinkovit je tudi v boju proti aterosklerozi, prav tako pa vsebuje tudi salicilno kislino, ki je ena izmed sestavin aspirina.

Refošk tako kot druga rdeča vina strežemo pretežno k rdečemu mesu, divjačini, testeninam in tudi k zelenjavi. Prileže tudi ob narezkih, pikantnih sirih in svinjski pečenki. Najbolje pa ga je servirati pri temperaturi 16°C do 18°C.

Ker je vino zelo priljubljeno, ima tudi svoj praznik – Praznik refoška, ki se na obali, natančneje v Marezigah vsako leto odvija. V duhu vina se prirejajo različna tekmovanja v kakovosti vina ter pokušine vina različnih pridelovalcev.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja