ned. Apr 21st, 2024

Šentjanževo olje so naše mame, babice n prababice doma pridobivale same, saj so vedele, da ga je vedno dobro imeti pri hiši – z njim se namreč lahko lajša marsikatera tegoba. Tisti, ki sena zdravilne rastline in zelišča ter pridobivanje olj, tinktur in še marsičesa drugega iz njih ne spoznamo, pa nam je seveda na voljo enostavnejša rešitev: šentjanževo olje si lahko kupimo že pripravljeno, v prodajalni z naravnimi oziroma organskimi izdelki, namenjenimi tako negi telesa kot uživanju.

Kako se lahko uporablja šentjanževo olje?
Šentjanževo olje je namenjeno predvsem zunanji uporabi, torej ni za kulinarične namene, kot zdravilno olje ga jemljemo zgolj pri bolečinah v trebuhu in vnetju črevesja, vendar pa je pri notranji uporabi potrebno vedno biti pazljiv oziroma se posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, saj lahko moti delovanje nekaterih zdravil (kontracepcijskih tabletk, antidepresivov, nevroleptikov). Šentjanževo olje je torej najbolje uporabljati za zdravljenje najrazličnejših tegob od zunaj, saj pri tem ni neprijetnih učinkov, le sončenju se je potrebnotisti dan izogniti.

In za kaj vse je šentjanževo olje koristno? Tako kot vsako drugo, lahko tudi šentjanž
Evo olje uporabljamo za masažo, pri čemer ima sprostitveni učinek in deluje antistresno in antidepresivno. Sicer pa je najbolj znano za uporabo pri vnetjih kože, alergijskih reakcijah, za izboljšanje prekrvavitve in blaženje bolečin. Šentjanževo olje poskrbi za razkuževanje ran ter pospešuje njihovo celjenje, pomaga pri odpravljanju hemoroidov, koristno je pri negi in obnavljanju kože pri opeklinah in sončnih opeklinah, pri raznih kožnih čirih, pikih insektov, herpesu na ustnicah ali genitalnem herpesu, pri hrapavi in razpokani koži (na primer na komolcih in petah). Prav tako pa je šentjanževo olje odlično zdravilo proti bolečinam – marsikdo ga uporablja za odpravljanje bolečin v križu ali za išias, pri revmi, bolečinah zaradi izpahov in zvinov, pri vnetih živcih, pri bolečinah v mišicah zaradi intenzivne športne vadbe, pri bolečinah zaradi obrabljenega hrustanca in podobno – olje vpliva na bolečine globoko v notranjosti.

Kaj pravite – so imele naše babice prav, ko so menile, da mora biti šentjanževo olje vedno pri roki?

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja