tor. Maj 28th, 2024

Iskanje svetega grala, kako se izogniti prezgodnjemu staranju kože, poteka že stoletja. Čeprav je na voljo veliko nasvetov in trikov, resnica je, da nihče zares ne ve, kaj je skrivnost večno mladostne kože.

Se vam torej kdaj zdi, da se vaša koža predčasno stara? Od vplivov okolja do uporabe napačnih izdelkov za nego kože – morda počnete stvari, ki vas nevede prezgodaj starajo.

Kaj je prezgodnje staranje?

Ko govorimo o prezgodnjem staranju kože, imamo v mislih vidne znake staranja, ki se pojavijo pred 40. letom starosti.

Povejmo torej takole: celotno človeško telo ima normalen proces staranja, ki lahko na primer vpliva na imunski sistem, zmanjša telesno težo ali oslabi lasne mešičke, kar povzroči izpadanje las.

Koža izgubi sposobnost zadrževanja vlage in sintezo naravnega kolagena, ki se z leti upočasni – kar povzroča drobne linije in gube, starostne pege, izgubo elastičnosti ter dolgočasen in neenakomeren ten kože. Če se ti znaki na koži začnejo kazati predčasno, temu pravimo prezgodnje staranje.

To stanje se lahko zgodi ljudem vseh starosti *da, tudi če ste v dvajsetih letih* in je lahko posledica številnih dejavnikov, kot so sindromi prezgodnjega staranja, na primer Wernerjev sindrom, ali zunanji dejavniki.

5 glavnih znakov prezgodnjega staranja

Ko gre za našo kožo, smo lahko pogosto sami sebi največji sovražnik. Zanemarjamo jo, zlorabljamo in ji ne namenjamo vedno pozornosti, ki si jo zasluži. Zato je prezgodnje staranje, imenovano tudi zunanje staranje, saj ga povzročajo zunanji dejavniki, pogosta težava, ki pesti tako moške kot ženske. Toda kaj so ti znaki, o katerih govorimo?

  1. Gube in drobne linije

Če na obrazu opazite gube ali drobne linije bolj kot običajno, je to lahko znak, da se je vaša koža začela prezgodaj starati. Te linije so običajno posledica ponavljajočih se gibov, kot sta mežikanje ali nasmeh, ali stalne izpostavljenosti soncu brez uporabe zaščitnih sredstev.

2. Suha in srbeča koža

Če na obrazu opazite gube ali drobne linije bolj kot običajno, je to lahko znak, da se je vaša koža začela prezgodaj starati. Te linije so običajno posledica ponavljajočih se gibov, kot sta mežikanje ali nasmeh, ali stalne izpostavljenosti soncu brez uporabe zaščitnih sredstev.

3. Starostne pege

Ko na koži opazite sončne ali temne pege, bi moral začeti zvoniti alarm za staranje!

Ti temni madeži se običajno pojavijo na mestih, ki so bila dlje časa izpostavljena soncu.

4. Tanjšanje las in kože

S staranjem se koža in lasje tanjšajo in izgubljajo elastičnost. Na koži to lahko povzroči gube, povešenost in na splošno starejši videz. Pri laseh pa to lahko oslabi lasne mešičke in povzroči izpadanje las ter sive lase.

5. Upadla lica

S staranjem se neredko zgodi, da obraz izgubi nekaj volumna. Zaradi tega so lahko vaša lica videti vdrta. Zaradi tega je lahko vaš obraz videti utrujen in starejši, kot ste v resnici.

Kaj povzroča prezgodnje staranje kože?

Na prezgodnje staranje kože lahko vpliva več dejavnikov. Med njimi so poškodbe zaradi sonca, kajenje, okoljski dejavniki, slaba prehrana, uporaba napačnih izdelkov za nego kože in stres:

  1. Izpostavljenost soncu

Čeprav imamo vsi radi vitamin D, je izpostavljenost soncu eden najpogostejših vzrokov za prezgodnje staranje. UV-žarke lahko razdelimo na dve vrsti: UVA-žarke in UVB-žarke. Obe vrsti UV-žarkov lahko poškodujeta kožo, vendar so žarki UVA bolj škodljivi, saj prodrejo globlje v kožo.

To lahko poškoduje beljakovine elastina in kolagena v koži, kar povzroči nastanek gub, drobnih linij, temnih lis in drugih znakov prezgodnjega staranja. Zlasti pri starejših odraslih.

  • Kajenje

Kajenje predstavlja tveganje za zdravje, saj ne škoduje le splošnemu zdravju vašega telesa, ker ste nagnjeni k boleznim, kot so bolezni srca, ampak lahko škoduje tudi vaši koži, saj razgrajuje kolagen in elastin, beljakovini, zaradi katerih je koža čvrsta in elastična.

Kadilci imajo več gub tudi zato, ker mrkajo, da bi preprečili dostop dima do oči. Poleg tega kajenje zmanjša velikost krvnih žil, kar pomeni, da kožo doseže manj kisika in hranilnih snovi. Zaradi tega se lahko pojavi povešena koža in suha koža, kar kaže na sindrome prezgodnjega staranja. 

  • Nezdrava hrana

Kadar se ne prehranjujete uravnoteženo, to pokaže tudi vaša koža. Prehrana, v kateri primanjkuje določenih vitaminov in je polna rafiniranih ogljikovih hidratov, lahko vodi do mlačne, suhe kože in splošne izgube sijaja.

Pomanjkanje vitamina C lahko na primer povzroči, da vaša koža postane tanka in šibka, pomanjkanje vitamina A pa suho in luskasto kožo.

Premajhna količina antioksidantov v prehrani lahko povzroči tudi druge znake staranja, saj poškoduje kožne celice in povzroča vnetja.

  • Preveč stresa

Vsi vemo, da je stres glavni vzrok za številne težave s kožo, toda ali ste vedeli, da lahko povzroči tudi prezgodnje staranje? Ko smo pod stresom, naše telo proizvaja povišano raven kortizola, hormona, ki razgrajuje kolagenska in elastinska vlakna.

  • Solarij

Tako kot izpostavljenost soncu lahko tudi stalno zadrževanje v solariju pospeši proces staranja.

Pravzaprav nekateri strokovnjaki menijo, da so lahko celo bolj škodljivi kot preživljanje časa na prostem brez zaščite pred soncem. To pa zato, ker večina solarijev oddaja visoko raven UV-sevanja. UV-svetloba se neposredno lomi in prodira globoko v kožo ter poškoduje DNK. Poleg tega sproži nastajanje prostih radikalov, ki lahko še dodatno poškodujejo kožne celice.

V tem primeru je bolje, če se odločite za naravno porjavitev na soncu in pri tem vedno uporabite ustrezno kremo z zaščitnim faktorjem SPF.

Kako upočasniti prezgodnje staranje kože?

Ali vam je kateri od teh znakov znan? Ste krivi za katerega od vzrokov prezgodnjega staranja? Če je tako, brez panike, vsi delamo napake!

Koža se z leti spreminja, toda tukaj so naši nasveti kako ohraniti mladostni videz kože:

1. Vsak dan uporabljajte kremo za sončenje, tudi ko je oblačno.

Zaščite pred soncem ne smete preskočiti! Ne glede na to, ali se odpravljate ven ali pa ostajate doma in si privoščite Netflix & Chill, morate med jutranjo nego kože vedno nanesti kremo za sončenje.

Krema za sončenje ščiti kožo pred ultravijoličnim sevanjem. Deluje kot pregrada med vašo kožo in sončnimi žarki. Ta zaščita vam lahko pomaga pri preprečevanju kožnega raka, hkrati pa pomaga pri zdravljenju temnih madežev.

Svoji negi kože dodajte kremo za sončenje s širokim spektrom delovanja z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več. Obilno ga nanesite na vse izpostavljene dele kože, vključno z obrazom, vratom, prsmi in rokami.

2. Opustite kajenje

Kot smo že omenili, je kajenje eden glavnih vzrokov za prezgodnje staranje. Nikotin v cigaretah krči krvne žile, kar zmanjšuje pretok krvi in kisika v kožo. Posledica pomanjkanja kisika in hranilnih snovi so gube, povešena koža in motna polt.

Opustitev kajenja ne bo izboljšala le vašega splošnega zdravja, vključno z gostoto kosti, temveč bo pomagala preprečiti prezgodnje staranje, saj bo struktura vaše kože ostala svetla in mlada.

3. Uživajte uravnoteženo prehrano

Nezdrava hrana je polna sladkorja in kalorij, ki lahko poškodujejo vaše celice, povzročijo vnetja in povečajo telesno težo. Ta vnetja lahko vodijo do gub, drobnih linij in drugih znakov staranja kože. Poleg tega nezdrava hrana ne vsebuje hranilnih snovi, ki jih vaša koža potrebuje, da ostane zdrava in mladostna.

Po drugi strani pa zdrav režim prehranjevanja pomaga preprečiti prezgodnje staranje, saj vaši koži zagotavlja hranila, ki jih potrebuje, da ostane zdrava in močna. Uživanje veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov pomaga ohranjati kožne celice zdrave in preprečuje vnetja. Poleg tega je zdrava prehrana bogata z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi vaš imunski sistem in kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

4. Piling kože

S pilingom se znebite odmrle kože, zaradi katere je lahko vaša koža videti dolgočasna, in izboljšate cirkulacijo. Če pilinga ne izvajate, se bodo te odmrle celice kopičile in zaradi njih bo vaša koža videti starejša. Piling omogoča tudi boljše delovanje izdelkov, saj ti lažje prodrejo v kožo.

Če želite preprečiti prezgodnje staranje, lahko s pilingi dobro začnete. Prepričajte se le, da uporabljate prave izdelke za svoj tip kože in da z njimi ne pretiravate. Pretiran piling lahko kožo razdraži in dejansko poslabša težave.

Začnite enkrat ali dvakrat na teden s ponavljajočimi se gibi na koži, ki ne smejo biti preveč grobi, in preverite, kako se bo vaša koža odzvala.

5. Uporaba izdelkov proti staranju

Izdelki proti staranju pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi dejavniki in preprečiti znake prezgodnjega staranja. Ti izdelki običajno vsebujejo zaščito pred soncem, ki pomaga blokirati škodljive UV-žarke.

Druga pogosta sestavina izdelkov proti staranju so antioksidanti. Te snovi pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo hitro staranje, ter preprečujejo oksidativne poškodbe.

Redna uporaba izdelkov proti staranju, kot so vitamin c, retinol in hialuronska kislina, lahko pomaga, da bo vaša koža dlje časa videti mlada in zdrava.

6. Ne preskočite vlažilne kreme za obraz

Ko gre za nego kože, ni čudežnega zdravila za vse težave. Vendar je uporaba vlažilne kreme vedno dobra ideja za preprečevanje znakov staranja, ne glede na tip vaše kože. Vlažilni izdelki namreč pomagajo zakleniti vlago, kar koža z leti izgublja.

Dehidrirana koža lahko povzroči nastanek drobnih linij in gub ter poveča izrazitost obstoječih gub. Če kožo vlažite, se lahko tem težavam izognete in poskrbite, da bo vaša koža videti mlada in sijoča.

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst vlažilnih krem, zato je pomembno, da izberete tisto, ki ustreza vašim individualnim potrebam. Če imate suho kožo, poiščite vlažilno kremo, ki vsebuje hialuronsko kislino ali glicerin. Ti sestavini pomagata pritegniti vodo v kožo in jo ohranjati navlaženo.

Če imate mastno kožo, poiščite lahek vlažilni izdelek brez olja, ki ne bo zamašil por. Če imate občutljivo kožo, izberite kremo, ki ne bo dražila vaše kože.

Ne glede na to, kakšno kožo imate, je uporaba vlažilne kreme eden najboljših načinov za preprečevanje prezgodnjega staranja. Zato ta pomemben korak obvezno dodajte v svojo vsakodnevno lepotno rutino!

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja