sre. Apr 24th, 2024
Kolagen ali biotin

Kaj je razlika med kolagenom in biotinom?

Kaj pa biotin?

Kakšne so prednosti kolagena?

Kaj pa prednosti biotina?

Kolagen in biotin sta odlična ekipa

Katero prehransko dopolnilo izbrati?

Kolagen in biotin sta v zadnjem času zaradi svoje vloge pri negi kože, las in nohtov pridobila veliko pozornosti. Oba imata namreč svoje edinstvene in koristne lastnosti ter lahko dejansko zelo dobro delujeta skupaj.

V tem članku si bomo pogledali, kaj je boljše biotin ali kolagen, ali kar kolagen biotin skupaj?

Kaj je razlika med kolagenom in biotinom?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Tako kot biotin ima ključno vlogo pri delovanju našega telesa, saj mu zagotavlja strukturno podporo. Morda si boste kolagen lažje predstavljali kot vzmeti v vzmetnici – če je vaše telo metaforična vzmetnica, je kolagen notranja struktura, ki ga ohranja na mestu, čvrstega in poskočnega.

Kolagen si lahko predstavljamo tudi kot nekakšno lepilo, ki v bistvu povezuje številne pomembne elemente našega telesa in je glavni gradnik kože, kosti, vezi, krvnih žil, zob, mišic, tetiv in roženice.

Struktura kolagena
Preplet verig kolagena

Beseda kolagen dejansko že izvira iz grške besede kólla, ki pomeni lepilo. Kolagen se naravno pojavlja v našem telesu na različne načine. S staranjem pa začne količina kolagena, ki ga naše telo proizvaja, znatno upadati, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje in zunanji videz.

K zmanjšanju kolagena prispevajo tudi številni drugi dejavniki, kot so izpostavljenost soncu ali sončne opekline, kajenje, preveč rafiranega sladkorja,..

Kaj pa biotin?

Biotin je znan tudi kot vitamin H in je eden izmed vitaminov B kompleksa, ki telesu pomaga pretvoriti hrano v energijo. Prav tako ima pomembno vlogo tudi pri vzdrževanju kože in las.

Vsi vitamini skupine B, zlasti pa biotin, pomagajo ohranjati zdravje kože, las, oči, jeter in živčnega sistema. Večina ljudi dobi dovolj biotina s prehrano, saj ga je veliko v običajnih živilih, kot so meso, jajca, stročnice, oreščki in semena.

Hrana bogata z biotinom
Hrana bogata z biotinom

Če se prehranjujete raznoliko in uravnoteženo, vam najverjetneje ni treba skrbeti, da ga ne bi dobili dovolj. Pravzaprav dodatki z biotinom niso namenjeni ljudem s pomanjkanjem biotina, saj je teh zelo malo. Teorija pravi, da je presežek biotina v telesu zaželen, saj se domneva, da bodo zaradi tega vaši lasje, koža in nohti še bolj zdravi.

Kakšne so prednosti kolagena?

  1. Zdravje sklepov

Kolagen se zaradi svoje sposobnosti ohranjanja zdravega hrustanca pogosto uporablja za zaščito in ohranjanje zdravih sklepov.

  1. Ohranjanje kostne gostote

Kosti so v veliki meri sestavljene iz kolagena, nezadostna količina kolagena pa lahko prispeva k oslabitvi in krhkosti kosti. S starostjo je normalno, da se kolagen in kostna masa zmanjšujeta, zato je nujno, da s hrano in prehranskimi dopolnili dobimo dovolj kolagena.

  1. Zdravje kože

Kolagen je verjetno najbolj znan po svojih koristih za zdravje kože, saj podpira prijazno staranje, zmanjšuje opazne gube in suhost ter izboljšuje elastičnost kože.* Hrana in dodatki, bogati s kolagenom, ne zagotavljajo le neposrednega vnosa kolagena in spodbujajo telo k večji proizvodnji lastnega, temveč spodbujajo tudi proizvodnjo drugih beljakovin, ki podpirajo kožo, kot sta fibrillin in elastin.

  1. Zdravi nohti

Kolagen – zlasti kolagenske peptide – uporabljamo tudi za krepitev krhkih nohtov, preprečevanje lomljenja in spodbujanje normalne rasti.

Kaj pa prednosti biotina?

  1. Rast las

Zdi se, da biotin izboljšuje infrastrukturo keratina, beljakovine, ki sestavlja kožo, nohte in lase. Potrebnih je več raziskav o znanstvenem ozadju biotina in rasti las, čeprav raziskave kažejo, da ženske s tanjšimi lasmi po 90-180-dnevnem dodajanju biotina doživijo rast.

  1. Moč nohtov

Biotin lahko okrepi tudi krhke in šibke nohte, verjetno zaradi svoje sposobnosti podpiranja splošne zdrave rasti celic in ravni keratina.

  1. Zdravje kože

Čeprav je potrebnih več raziskav, bi lahko biotin prispeval k zdravi koži, saj pospešuje tvorbo maščobnih kislin, ki podpirajo kožo.

Kolagen in biotin sta odlična ekipa

Številni dodatki lahko pomagajo pri procesu staranja in ustvarjajo odlično okolje za močno zdravo kožo, lase, sklepe in nohte.

S staranjem naše telo proizvaja manj encimov kot v najboljših letih, kar lahko povzroči težave s prebavo in zmanjša učinkovitost naravne absorpcije dobrih snovi, kot so vitamini v hrani, ki jo uživamo.

Kolagen shot
Kolagen shot je prehransko dopolnilo s hidroliziranim ribjim kolagenom, biotinom, vitaminom C, MSM-jem in hialuronsko kislino.

Jemanje kolagena in biotina lahko pomembno vpliva na videz vaše kože, pokaže izboljšanje pri izpadanju las, šibkih nohtih in drugem.

Če torej želite izboljšati nohte in kožo, je jemanje biotina in kolagena odličen načrt. Biotin lahko pomaga pri lomljenju las ali šibkih nohtih, kolagen pa bo pomagal zaradi svojih strukturnih beljakovinskih lastnosti.

Katero prehransko dopolnilo izbrati?

Če se odločite za izbiro prehranskega dopolnila s kolagenom morate biti pozorni na naslednjih par točk.

  1. Izberite hidroliziran kolagen

Hidroliziran kolagen je ena izmed najpogostejših oblik kolagena v prehranskih dopolnilih. In sicer izraz ”hidroliziran kolagen” pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Kaj so peptidi? Vemo, da je kolagen protein živalskega izvora, proteini pa so sestavljeni iz peptidov. Te peptide sestavljajo aminokisline in sicer vsaj 3 med seboj povezane aminokisline tvorijo en peptid.

Hidroliziran kolagen
Hidroliziran kolagen v prahu

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Tako v veliki meri nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, ter iz črevesja prehajajo v kri. Molekule hidroliziranega kolagena nato potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer jih telo najbolj potrebuje.

  1. Bodite pozorni na to, da ima kolagen dodan vitamin C

Izkazalo se je, da brez vitamina C ne bi mogli proizvajati kolagena, ki ga vaše telo potrebuje za dobro delovanje.

Vitamin C spodbuja naravno tvorbo kolagena v telesu in pomaga ohranjati kolagensko mrežo v telesu v odlični kondiciji. Tehnično gledano vitamin C sintetizira proizvodnjo kolagena, tako da lahko vaše telo vklopi izražanje kolagenskih genov (tj. proizvaja več kolagena).

Vitamin C v hrani
Vitamin C v hrani

Zakaj je to pomembno? Ker visoka raven kolagena vaši koži zagotavlja bolj prožen in mladosten videz. Ta učinek proti staranju lahko pomaga “napihniti” kožne celice, tako da so drobne gubice manj opazne.

  1. Bodite pozorni na dodane aktivne sestavine

Kolagenu so večkrat dodane različne aktivne sestavine, ki bodisi stimulirajo sintezo kolagena v telesu ali pa so prisotne kot dodana vrednost. Ena izmed sestavin, kot smo omenili že zgoraj je zagotovo vitamin C. Pogosto pa so kolagenu dodani tudi drugi vitamini, kot so vitamini B kompleksa (biotin), vitamin D, A, E ter minerali, kot sta npr. cink in selen.

Zasledimo pa tudi ostala dodana hranila. Največkrat se pojavljata MSM in hialuronska kislina. Zakaj sta pomembna? MSM je donor žvepla, za aminokislino cistein, ki jo je v kolagenu zelo malo. Hialuronska kislina pa je ena izmed najboljših vlažilnih sestavin, saj ne samo, da kožo navlaži, temveč to vlažnost tudi ohranja.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja