čet. Apr 25th, 2024
Nega kože po korakih

Ne glede na to, ali želite zjutraj preprosto in učinkovito rutino v treh korakih ali pa imate čas za celovito nego kože, sestavljeno iz 10-tih korakov, je pomembno v kakšnem vrstnem redu uporabljate izdelke.

Zakaj? Rutinska nega kože nima smisla, če izdelki ne morejo prodreti v kožo.

Osnovna rutina za nego kože

Osnovna nega kože ima manj korakov kot razširjena, vendar ohranja kožo čisto in zdravo. Koraki so lahko odvisni od vaših potreb in časa, ki ga imate na voljo. Običajno osnovna rutina vključuje odstranjevanje ličil, čiščenje obraza, uporabo sredstev za odpravljanje madežev, uporabo sončne kreme čez dan in uporabo vlažilne kreme. Nikoli ni prezgodaj ali pozno, da začnete z nego kože. Tudi otroci lahko skrbijo za kožo tako, da si umivajo obraz, ko se zbudijo in pred spanjem, ter čez dan uporabljajo zaščito pred soncem.

Nega kože

Vendar pa korake in posamezne izdelke v svoji rutini izbirajte glede na težave vaše kože in starost. Mladostniki na primer morda potrebujejo rutinsko nego, ki temelji na izdelkih za pomoč pri obvladovanju madežev in mastne kože. Odrasli se lahko bolj osredotočijo na izdelke, ki pomagajo njihovi koži pri staranju. Ustvarite rutinsko nego, ki je primerna za vas.

Kakšna je pravilna nega kože zjutraj?

Pri jutranji negi kože so pomembne tri stvari: čiščenje, preventiva in zaščita. Vaš obraz bo izpostavljen zunanjemu okolju, zato med nujne ukrepe spadata vlažilna krema in zaščita pred soncem.

Osnovna jutranja rutina kože, je sestavljena iz:

  • Čistilno sredstvo oz. čistilna pena – z njim odstranite umazanijo in ostanke nečistoč, ki so se nabrali čez noč
  • Vlažilna krema – ta navlaži kožo
  • Zaščita pred soncem – je bistvenega pomena za zaščito kože pred škodljivimi učinki sonca

Osnovna jutranja rutina kože po korakih

  1. Korak: Čiščenje kože

Čiščenje kože je zelo pomembno, saj se čez noč na koži nabere umazanija in ostanki sebuma. Čez dan pa je koža izpostavljena soncu, onesnaženem zraku in bakterijam. Zato je pomembno, da kožo očistimo tako zjutraj kot zvečer, saj jo s tem pripravimo na nanos negovalnih izdelkov.

čistilna pena za obraz
Čistilna pena za obraz z MSM-jem in vitaminom B

Prav tako lahko negovalni izdelki bolj učinkovito prodrejo, če je koža očiščena. Priporočamo uporabo čistilne pene, ki je primerna za vse tipe kože in s kože nežno odstrani vse nečistoče in znoj.

  1. Korak: Tonik

Tonik je sredstvo za nego kože, ki je namenjeno vlaženju kože in odstranjevanju odmrlih celic ter umazanije, ki ostane po čiščenju kože. Uporablja se tako, da ga takoj po čiščenju kanete na kožo ali na bombažno blazinico ter ga z gibi navzven potegnete po obrazu.

  1. Korak: Serum bogat z antioksidanti

Serumi za obraz so lahke tekočine ali geli na oljni/vodni osnovi. Od kreme za obraz se razlikujejo v tem, da vsebujejo veliko več aktivnih sestavin. Običajno so namenjeni različnim težavam kože in na kožo delujejo veliko močneje in globlje kot sama krema za obraz.

Vitamin C serum za obraz
Vitamin C serum za obraz Gaia Naturelle

Serum za obraz, ki vsebuje antioksidante bo vašo kožo zaščitil pred poškodbami, ki jih povzročajo nestabilne molekule, znane kot prosti radikali. Vitamin C in E sta običajna antioksidanta, ki se uporabljata za izboljšanje teksture in čvrstosti.

  1. Korak: Krema za oči

Koža okoli oči je običajno tanjša in bolj občutljiva. Prav tako je nagnjena k znakom staranja, vključno z drobnimi gubami, zabuhlostjo in temnostjo. Dobra krema za oči lahko polepša, zgladi in učvrsti ta predel, vendar težav ne bo popolnoma odpravila.

  1. Korak: Vlažilna krema

Vlažilni izdelek kožo pomiri in zmehča. Če imate suho kožo, izberite vlažilno kremo za obraz s hialuronsko kislino. Debelejše kreme se najbolje obnesejo pri normalni ali mešani koži, tekočine in geli pa so priporočljivi za bolj mastno kožo. Učinkovite sestavine so tudi glicerin, ceramidi, antioksidanti in peptidi.

  1. Zaščita pred soncem

Krema za sončenje je ključni zadnji korak pri jutranji negi kože. Ne le, da lahko zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka, ampak lahko tudi zmanjša znake staranja, saj blokira škodljivo UV svetlobo.

Poškodbe na koži zaradi sonca
Poškodbe na koži zaradi sonca

Priporočamo, da izberete širokospektralno kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več, ki ščiti pred UVA in UVB svetlobo. Zapomnite si, da je potrebno zaščitno sredstvo nanesti 15 do 30 minut pred odhodom na prosto, ter nanos obnoviti na vsake 2 uri.

Večerna nega kože

Ponoči se osredotočite na čiščenje in regeneracijo kože s bogatimi hranilnimi izdelki. Večerna nega kože vključuje tudi uporabo pilingov in naravnih mask za obraz.

Osnovna večerna rutina po korakih

  1. Odstranjevalec ličil

Odstranjevanje ličil je zelo pomembno, saj lahko ostanki ličil na koži povzročajo akne in druge kožne problematike. Zato izberite primeren odstranjevalec ličil, ki bo odstranil tudi tiste ostanke ličil, ki jih ne vidite.

  1. Čistilna pena

Čistila na vodni osnovi reagirajo z ličilo in umazanijo na koži na način, ki omogoča, da se vse splakne z vodo. Čistilno peno nanesite na mokro kožo, vmasirajte in sperite.

Izberite nežno formulo z nizkim ali nevtralnim pH. Ta namreč pomaga ohranjati zdravje naravne kožne pregrade. Pri čiščenju se izogibajte premočnemu drgnjenju obraza, saj lahko to kožo dodatno razdraži.

  1. Piling ali glinena maska

Piling s kože odstrani odmrle kožne celice in očisti pore. Maske na osnovi gline, delujejo podobno. Te lahko odmašijo pore, očistijo najgloblje nečistoče, ter absorbirajo tudi odvečno maščobo.

Naravna maska za obraz
Naravna maska za obraz Detox

Glinene maske je najbolje uporabljati zvečer, da odstranijo ostanke umazanije in pomagajo koži, da vpije druge izdelke. Priporočamo, da jih uporabljate od 2-3x na teden.

  1. Vlažilna krema ali maska za obraz

Medtem ko so dnevne kreme namenjene zaščiti kože, te bogate vlažilne kreme pomagajo pri obnovi celic in nahranijo kožo.

Vlažilna krema za obraz

Če imate suho kožo poskrbite, da vlažilna krema za obraz vsebuje hialuronsko kislino, saj ta kožo navlaži in to vlažnost tudi ohranja.

 

 

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja