sre. Jul 24th, 2024
kolagen shot

Kolagen je glavna sestavina kože in vezivnega tkiva – tvori do 70 % obeh. Običajni proces staranja se začne odvijati, ko se zaloge kolagena v našem telesu začnejo upadati. Razgradnja kolagena se običajno začne pri tridesetih letih, vendar se lahko zaradi okoljskih dejavnikov zgodi hitreje ali prej.

Kaj je kolagen in kaj vpliva na razgradnjo kolagena?

Je beljakovina, ki je v našem telesu najbolj prisotna in nam je s staranjem prične primanjkovati. Po 25. letu začnemo izgubljati približno 1% kolagena na leto.

Izguba kolagena se kaže v:

 • v slabem delovanju mišično-skeletnega sistema (togost)
 • vodi do nastanka gub, celulita, suhe kože
 • vodi do pomanjkanja sijaja v laseh in koži.

Do motenj v sintezi kolagena lahko pride tudi s trajnimi preobremenitvami (fizična dejavnost, vrhunski športi). Še večji upad kolagena pa doživijo ženske v obdobju menopavze in po njem zaradi znižane ravni estrogena.

Če želimo upad kolagena v telesu preprečiti oz. upočasniti vse te procese, moramo nadomestiti izgubljen kolagen v telesu. Možen način ohranjanja kolagena v organizmu je vnos zadostne količine aminokislinskih gradnikov s prehrano. Aminokisline, ki tvorijo kolagen, najdemo v kostnih juhah, jajčnih beljakih, mesu, ribah.

Vitamin C v hrani
Vitamin C v hrani

Za biosintezo kolagena je pomemben tudi vitamin C. Vitamin C v telo lahko vnesete s citrusi, jagodičevjem, papriko, brokolijem,… Pomemben je tudi vnos bakra (prisoten je v oreščkih, rdečem mesu, lupinarjih) in vitamina A (prisoten je v jetrih, jajcih, mleku, sirih, ribah).

Najbolj enostaven in praktičen način za vnos vseh pomembnih gradnikov kolagena pa so prehranska dopolnila s kolagenom, ki omogočajo tudi maksimalno absorpcijo.

Dejavniki, ki pospešijo upad pomanjkanja kolagena v telesu

 • UV svetloba – pospešuje nastanek gub zaradi razgradnje kolagena v dermisu
 • prehrana, bogata z enostavnimi sladkorji
 • kajenje
 • avtoimunske bolezni
 • genetika

Izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu, uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, uživanje zdrave, uravnotežene prehrane torej pomaga zmanjšati vizualne znake staranja zaradi počasnejše izgube kolagena.

Kako upad kolagena vpliva na staranje kože?

Proces izgube kolagena se imenuje drobljenje kolagena. Ko se koža stara, se drobljenje kolagena pospeši, koža pa postane bolj suha in manj odporna.

Prvi znak staranja kože je izguba mladostnega “sijaja”, ki ga imate v najstniških letih in zgodnjih dvajsetih letih. Nadaljuje se s povečano suhostjo kože, stanjšanjem kože in pojavom drobnih linij, ki sčasoma preidejo v gube, ko se zaloge kolagena močno izčrpajo in koža izgubi elastičnost. Zmanjšanje kolagena v bistvu pomeni manjšo debelino kože, zaradi česar ste lahko izpostavljeni več različnim znakom staranja.

Staranje kože

”Mlado” kožo v namreč 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Kako preprečimo upad kolagena v telesu?

Staranju samemu se sicer ne moremo izogniti, lahko pa se izognemo razgradnji kolagena oz. jo upočasnimo. Začnete lahko z zdravo in uravnoteženo prehrano, bogato z vitaminom C, ki spodbuja nastajanje kolagena (znanega tudi kot sinteza kolagena), in vitaminom A, ki preprečuje poškodbe zalog kolagena zaradi sonca.

Poškodbe kože zaradi sonca so znane kot fotostaranje in so same po sebi odgovorne za večino zgodnje degradacije kolagena. Že dva dnevna odmerka neposrednega sonca lahko pospešita proces staranja. Najboljša obramba pred soncem, ki uničuje kolagen, je uporaba sončne zaščite in krem za obraz z zaščitnim faktorjem SPF – tudi pozimi.

Najboljša izbira pa so prehranska dopolnila s kolagenom. Oralno zaužitje hidroliziranega kolagena namreč omogoča, da ta doseže tanko črevo. To je zelo pomembno, saj je tanko črevo glavni predel, kje poteka prebava in privzem hranil. Tam se hidroliziran kolagen absorbira v kri v obliki majhnih kolagenskih peptidov in prostih maščobnih kislin. S pomočjo krvi se nato razporedi po telesu.

Kolagen pomaga koži ohranjati vlago in zmanjšuje videz gubic

Del sestave kolagena so pomembne aminokisline, kot so:

 • glicin
 • prolin
 • Hidroksiprolin
 • arginin

Hidroksiprolin ima pomembno vlogo pri stabilnosti kolagena v telesu. Vsaka aminokislina ima posebne funkcije, med drugim pomaga koži ohranjati vlago, pospešuje celjenje ran in preprečuje razgradnjo tkiva.

Dodajanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila ima številne pozitivne vplive na kožo, ki so dokazani v različnih znanstvenih študijah. Ko se staramo, se proizvodnja lastnega kolagena v telesu manjša, kar se lahko kaže kot suha koža, formirati pa se začnejo tudi gube.

Kolagen shot
Kolagen shot – prehransko dopolnilo s hidroliziranim ribjim kolagenom in dodano hialuronsko kislino, MSM-jem, vitaminom C, cinkom in vitaminom B6.

Z dodajanjem kolagena lahko upočasnimo staranje in izboljšamo hidracijo. Učinek zmanjševanja vidnosti gub, je pripisan predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu. pozitivno pa vpliva tudi na proizvodnjo še dveh pomembnih proteinov v koži elastina in fibrilina.

Številni lepotni tretmaji na trgu poskušajo ovirati učinke staranja, vendar se bo koža žal vedno starala; vprašanje je, kako hitro. Z odpravljanjem osnovnih težav, kot so slaba prehrana, kajenje in pretirano sončenje, lahko upočasnimo proces in odložimo znake staranja. Poleg tega lahko z dodajanjem kolagena telesu pomagamo obnoviti izgubljene zaloge kolagena.

 

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja