pet. Mar 29th, 2024

Morda ste že slišali, da lahko z jemanjem kolagenskih peptidov pripomorete k bolj mladostnemu videzu kože in bolj zdravim sklepom. Čeprav obstaja veliko raziskav, ki kažejo, da ima jemanje kolagena koristi za zdravje in lepoto, izbira dodatka ni vedno preprosta.

Ko začnete raziskovati svoje možnosti, boste ugotovili, da je na voljo več oblik kolagena. Tekoči kolagen in kolagen v prahu sta dve izmed najbolj priljubljenih možnosti, kar vodi do vprašanja “ali je boljši tekoči kolagen ali kolagen v prahu?”

Kazalo vsebine:

Zakaj je kolagen tako pomemben?

Kaj je kolagen v prahu?

Kaj je tekoči kolagen?

Razlika med tekočim kolagenom in kolagenom v prahu

 

Zakaj je kolagen tako pomemben?

Preden primerjamo kolagen v prahu in tekoči kolagen je pomembno odgovoriti na vprašanje, kaj je kolagen. Kolagen je vrsta beljakovine, ki jo najdemo v vseh živih bitjih. Njegova naloga je, da pomaga zagotavljati strukturo mišic, kosti, vezi, kit, kože, las in nohtov.

Kolagen pri ljudeh predstavlja 33 % beljakovin v telesu. Kolagen vsebuje 19 različnih aminokislin – najpomembnejše so prolin, hidroksiprolin in glicin.

Večina kolagenskih dodatkov na trgu danes vsebuje kolagenske peptide, ki so beljakovinske verige kolagena, razrezane na manjše segmente kolagena. Kolageni peptidi so dokazano učinkovitejši, saj se kolageni peptidi v telesu hitreje absorbirajo.

Prehranska dopolnila so postala tako priljubljena zato, ker proizvodnja kolagena v telesu s staranjem upada. Po približno 25. letu se namreč proizvodnja kolagena upočasni, kar prispeva k izgubi elastičnosti kože, manjši gibljivosti sklepov, krhkim nohtom in izgubi sijaja v laseh.

Izpostavljenost prostim radikalom in onesnaženju, kajenje in nezdrava prehrana, lahko prav tako poškoduje kolagen in poslabša težave, ki nastanejo zaradi pomanjkanja kolagena v telesu.

Prav zaradi tega, je dodajanje kolagena tako pomembno. Prehranska dopolnila s kolagenskimi peptidi namreč dajejo telesu ključne snovi, s katerimi lahko poveča zalogo kolagena v telesu. Ljudje jemljejo kolagen v prahu in tekočini, da bi zmanjšali videz drobnih gub, izboljšali čvrstost kože in podprli zdravje sklepov.

Kaj je kolagen v prahu?

Kolagen v prahu je prehransko dopolnilo s kolagenom v obliki prahu. Če poznate beljakovine v prahu, potem veste, kaj imamo v mislih. Deluje tako, da se kolagen v prahu zmeša z vodo ali drugo tekočino in nato popije.

Čeprav se prašek pred pitjem spremeni v tekočino, je težava s prahom v tem, da se vedno ne razgradi v celoti. Zato se včasih prašek ne premeša temeljito, posledično pa ima lahko pijača nekoliko zrnato strukturo. Druga težava je, da odmerek ni vedno enakomeren, saj prašek vsebuje majhne in velike molekule.

Glavna razlika med tekočim kolagenom in kolagenom v prahu je v tem, da kolagena v prahu ni tako enostavno zaužiti, saj zahteva več priprave.

Vendar pa lahko kolagen v prahu zlahka dodajate številnim živilom in pijačam. Od jutranje kave do jogurta ali smoothija. Obstaja neskončno načinov, kako lahko postanete ustvarjalni in kolagen v prahu vključite v svojo rutino.

Kaj je tekoči kolagen?

Tekoči kolagen je preprosto kolagen v obliki, ki je pripravljena za pitje. Vir večine tekočega kolagena je predvsem morski oz. ribji kolagen.

Ta izdelek je nato podvržen postopku hidrolize, ki kolagenska vlakna razgradi v kolagenske peptide, ki so majhne kolagenske verige, ki so telesu bolj biološko dostopne.

Vsa hranila morajo biti tekoča, da jih telo lahko uporabi. Z uporabo tekočega hidroliziranega kolagena je vse že v obliki, v kakršni mora biti, zato lahko telo hitreje absorbira hranila. Ne samo, da se hitreje absorbirajo, tudi hranila, ki so že v tekoči obliki, se lažje absorbirajo, kar pomeni, da več dobrih snovi pride tja, kamor je treba, in da je manj izgub.

Razlika med tekočim kolagenom in kolagenom v prahu

Tako tekoči kolagen kot kolagen v prahu sta izdelana iz hidroliziranih kolagenskih delcev z drugimi koristnimi hranilnimi snovmi, vendar je glavna razlika v njuni formuli in času priprave.

Tekoči kolagen je hitrejši in priročnejši način za pomoč pri vzdrževanju ravni kolagena, zlasti za tiste z natrpanim urnikom. Lahko ga preprosto zaužijete tudi na poti.

Po drugi strani pa je za pripravo in uživanje kolagena v prahu potrebno nekoliko več časa, saj ga je treba vmešati v kozarec vode ali smoothie, da se lahko prebavi. Poleg tega ne smete pozabiti, da je potrebno kolagen v prahu temeljito vmešati v izbrani recept, da se kolagen pred zaužitjem enakomerno porazdeli in popolnoma raztopi.

Na splošno imata oba enake koristi in bosta delovala v podporo vašemu zdravju, dobremu počutju in ravni kolagena. Kljub temu bi se odločili za tekoči kolagen, saj menimo, da je to najučinkovitejši način, da povečate sintezo kolagena v telesu in opazite rezultate.

Kolagen shot Gaia Naturelle – tekoči kolagen

Naš Kolagen shot v dnevnem odmerku vsebuje 5.000 mg hidroliziranega ribjega kolagena, 1500 mg MSM-ja in 120 mg vitamina C. Formulo smo obogatili še z ostalimi pomembnimi sestavinami, kot so hialuronska kislina, biotin, vitamin B6 ter cink, ki pomagajo zagotoviti najboljše rezultate, ki jih od nedavnega potrjuje tudi klinična študija.

Kolagen shot - tekoči kolagen

Neodvisni inštitut je namreč izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM-ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

  • 20 % izboljšanje gostote dermisa
  • 3,6 % izboljšanje debeline dermisa
  • 32 % izboljšanje hidratacije kože
  • 12 % izboljšanje teksture kože
  • 14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja