pet. Mar 29th, 2024

Vitamin C obožujejo vsi ljubitelji nege kože, saj skupaj z retinolom in kremo SPF tvori sveto trojico najpogosteje uporabljenih izdelkov. Prepričani smo, da ste ne glede na to, ali se z nego kože šele spogledujete ali pa ste že globoko zakorakali na pot nege kože, zagotovo že slišali za čudeže tega močnega antioksidanta.

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je verjetno vsem najbolj znan vitamin. Vitamin C, je poznan tudi kot L-askorbinska kislina. Je hranilna snov, ki je nujno potrebna za naše splošno zdravje in zdravje naše kože. Spada v skupino vitaminov, ki so topni v vodi. V nasprotju z rastlinami in nekaterimi živalmi, ljudje ne moremo sintetizirati vitamina C, zato ga moramo pridobiti s hrano.

Največ ljudi ga pozna zaradi ugodnega vpliva na naš imunski sistem, večkrat pa ga lahko zasledimo tudi v kozmetičnih izdelkih za obraz. Vitamin C za obraz velja za zlati standard. Strokovnjaki za nego kože ga kujejo v zvezde. Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj?

Dokazano je, da je vitamin C za obraz izjemno učinkovit proti staranju kože. Vitamin C serum namreč deluje tako, da ustvarja :

  • sijočo polt,
  • izenačuje ten kože,
  • hkrati pa gladi drobne gube na obrazu.

Normalna koža namreč vsebuje visoke koncentracije vitamina C, ki podpira pomembne in dobro znane funkcije, spodbuja sintezo kolagena in pomaga pri antioksidativni zaščiti pred poškodbami UV-žarkov.

Skozi življenje je koža izpostavljena mnogim izzivom, ki vplivajo na njeno strukturo, funkcionalnost in izgled. Ti vključujejo :

  • Staranje kože, katerega posledica je manjša elastičnost kože in pojav gubic
  • Izpostavljenost elementom, ki povzročajo pigmentne madeže na koži in jo osušijo
  • Kemikalije iz detergentov, čistil, šamponov
  • Poškodbe (rane, opekline)

Vitamin C lahko nudi zaščito pri vseh teh spremembah. Veliko raziskav poroča o tem, da je raven vitamina C v poškodovani in/ali postarani koži nižja. Prav tako naj bi bila z nizko vsebnostjo vitamina C v epidermisu, povezana večja izpostavljenost oksidativnemu stresu in UV sevanju.

Zakaj bi morali uporabljati vitamin C?

  1. Spodbuja nastajanje kolagena

Vitamin C ob dosledni uporabi spodbuja tvorbo kolagena za kožo, zaradi česar je polt bolj polna in sijoča. Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu in ga najdemo v tetivah mišic, hrustancu, zobeh in v stenah telesnih organov. Žal pa s starostjo, tam nekje po 25. letu, proizvodnja lastnega kolagena v telesu začne upadati, in sicer za okoli 1,5 % na LETO. Dodatna spodbuda kolagena pomaga mlahavi koži, ki je izgubila elastičnost, in lahko pomaga upočasniti staranje kože.

  1. Posvetli sončne pege

Imate temne sončne pege, akne ali starostne pege? Ni problema, saj vitamin C posega v proizvodnjo pigmenta v koži in tako zbledi temne madeže. Melanogeneza je proces proizvodnje melanina. Melanin je kožno barvilo, ki ga proizvajajo melanociti. Sestavljen je iz številnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom imenujemo melanini. Ti dajejo barvo našim očem, koži, lasem in dlakam.

Poleg tega, da naši koži daje ten, jo tudi ščiti pred škodljivimi učinki ultravijoličnega sevanja. Svetlejša, kot je naša koža, manj melanina vsebuje. Posledično je občutljivejša na delovanje UV-žarkov in bolj podvržena staranju kože.

Poškodbe na koži zaradi sonca
Poškodbe na koži zaradi sonca

Zdaj se verjetno vsi sprašujete, zakaj naj bi bil to eden izmed pozitivnih učinkov vitamina C za obraz. Zaradi tega, ker se agenti, ki zavirajo melanogenezo, uporabljajo za zdravljenje hiperpigmentacije (neenakomerna pigmentacija kože) in proti starostnim pegam.

  1. Oživlja od sonca poškodovano kožo

Ultravijolični žarki(UV) so energija v obliki elektromagnetnega sevanja. Večji del te energije je za nas in za druge oblike življenja škodljiv in nevaren. V globljih delih kože UV žarki poškodujejo gradbene elemente življenjsko pomembnih beljakovin, predvsem dele DNK. Študije kažejo, da tako čisti vitamin C kot njegovi derivati, omejujejo poškodbe, ki jih povzroča izpostavljenost UV-žarkom. Zaščito pripisujejo predvsem njegovemu antioksidativnemu delovanju.

Vitamin C je združljiv z izpostavljenostjo soncu: v nasprotju z drugimi aktivnimi snovmi, kot sta AHA ali BHA, ga lahko uporabljate skupaj s kremo za sončenje. Priporočamo, da ga dodate k jutranji rutini in ga nanesete skupaj s kremo z zaščitnim faktorjem 30.

  1. Boj proti izraznim linijam in gubam

Žal se jim nihče od nas ne more v celoti izogniti, saj se pojavijo zaradi normalnega procesa staranja. Vemo, da nastanejo kot posledica zmanjšanje produkcije kolagena.

Ta se po 25. letu zniža za približno 1,5 % na leto. Vitamin C,  kot že prej omenjeno stimulira sintezo kolagena. Prav tako neposredno aktivira transkriptorje, ki so vpleteni v kolagensko sintezo in regulira sintezo kolagena tipa 1 in 3.

Vitamin C prav tako pomaga pri obnavljanju kože, zato ob dosledni uporabi izboljša elastičnost kože in zmanjša izrazne linije.

  1. Zaščita pred stresnimi vplivi iz okolja

Onesnaženost zraka povzroča poškodbe kože in pospešuje njeno staranje. Vitamin C ščiti kožo pred prostimi radikali, ki smo jim nenehno izpostavljeni: onesnaževanjem, UV-sevanjem itd. S tem močnim antioksidantom zaustavite prezgodnje staranje kože.

  1. Izenači tonus in zmanjša rdečico

Dokazano je, da je vitamin C odličen bojevnik proti rdečici kože. Pomaga obnoviti poškodovane kapilare, ki povzročajo razbarvanje. Zagotavlja enakomeren ton.

  1. Vlaži kožo

Vitamin C serum je odličen za kožo, ki potrebuje dodaten odmerek vlage. Sivkasta koža ali izjemno suha polt bosta naravnost oboževali vitamin C. Poleg tega pomaga koži zadrževati vodo, zato preprečuje super suho ali izjemno mastno kožo.

Vitamin C serum
Vitamin C serum je obnovitveni serum z visoko koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni bazi.

Študije celic so v tem primeru pokazale, da dodatek vitamina C poveča produkcijo bariernih lipidov – ti so pomembni za zaščito kože in preprečujejo prekomerno izgubljanje vode, ter spodbudi sintezo keratinocitov. Vitamin C za obraz, naj bi igral tudi pomembno vlogo pri izoblikovanju rožene plasti (vrhnja plast kože) in tako zaščitil kožo pred dehidracijo.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja