sob. Apr 20th, 2024

Upočasnimo staranje kože in telesa ter se pravočasno lotimo nege proti staranju.

Pogosto se sprašujemo, kdaj je pravi čas za začetek nege kože proti staranju? Ali je anti-age nega namenjena samo starejšim od 50 let in ali lahko anti-age izdelki škodijo naši koži, če jih začnemo uporabljati prezgodaj?

Staranje kože

Staranje kože in telesa je naraven proces, ki poteka postopoma. Strokovnjaki menijo, da se proces staranja začne po 20. letu. Nato se presnova postopoma upočasni, zmanjša se proizvodnja in obnavljanje celic, ki so ključne za normalno delovanje organizma.

Spremembe na koži so povezane z okoljskimi dejavniki, genetsko strukturo, prehrano in drugimi dejavniki. Vendar pa je največji posamezen dejavnik izpostavljenost soncu. To lahko vidite tako, da primerjate dele telesa, ki so redno izpostavljeni soncu, s predeli, ki so zaščiteni pred sončno svetlobo.

Zaradi naravnega staranja in delovanja UV-žarkov z leti pride do sprememb v vezivnem tkivu (kolagen, elastin), kar zmanjšuje elastičnost in čvrstost kože. Zaradi tega je starajoča se koža videti tanjša, bleda in bolj prozorna.

Spremembe na koži so med najbolj vidnimi znaki staranja. Dokazi staranja so gube, povešena koža, sivi lasje, pa tudi boleči sklepi, zmanjšana gibljivost in dolg seznam težav.

Zato bi bilo idealno po 20. letu poskrbeti za svoje telo in postopoma upočasniti staranje. Najpogosteje po izdelkih proti staranju posežemo prepozno. Veliko lažje je ohraniti zdrav ten kože, če z ustrezno nego začnemo dovolj zgodaj. Ko se koža enkrat sprosti in se pojavijo globlje gube, bo kožo težje povrniti v prvotno stanje. Enako velja za regeneracijo sklepov.

Naj vam razkrijemo skrivnost! Izdelki proti staranju ne vsebujejo nič drugega kot visoke koncentracije antioksidantov in molekul, kot so kolagen, hialuronska kislina, vitamin C in koencim Q10. Naše telo z leti preneha proizvajati te molekule, zato jih moramo telesu dodajati s hrano, da upočasnimo staranje.

Za popolno nego proti staranju moramo poskrbeti za:

  • zdravo in uravnoteženo prehrano,
  • prehranska dopolnila, bogata z antioksidanti,
  • ustrezo nego kože (kreme, losjoni in serumi),
  • uvesti zdrave navade.

Kajenje, prekomerna izpostavljenost soncu, uživanje alkohola, rafiniranih sladkorjev in hitre nezdrave hrane spodbujajo proces propadanja kolagena in hkrati povzročajo staranje celotnega organizma.

Najbolj znane sestavine za nego proti staranju

  1. Kolagen

Glede na to, da kolagen predstavlja skoraj 70 % vezivnega tkiva in kože, je ena najpomembnejših beljakovin v našem telesu. Naravna proizvodnja kolagena se z leti začne zmanjševati, zato ga je potrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil s kolagenom. Prehranska dopolnila bodo pomagala nadomestiti izgubljeni kolagen na mestih, kjer ga telo najbolj potrebuje.

Kolagen se na splošno ne dodaja kozmetičnim izdelkom, ker je struktura njegove molekule prevelika, da bi se absorbirala skozi kožo. Ko pijemo hidroliziran kolagen, se v našem prebavnem sistemu kolagenski peptidi razgradijo v dovolj majhne strukture, da se lahko absorbirajo skozi sluznico tankega črevesa in uporabijo za izgradnjo vezivnega tkiva.

  • Hialuronska kislina

Hialuron ali hialuronska kislina je nepogrešljiva sestavina nege proti staranju. Molekula hialurona vsebuje do 1000-krat več vode od svoje teže. Zaradi tega učinkovito zadržuje vlago v tkivih in preprečuje dehidracijo kože.

V kremah in losjonih hidrira kožo in ustvari zaščitni film, ki kožo ščiti pred izhlapevanjem vlage. Hialuronski losjon za telo priporočamo za nego suhe kože ter osebam z dermatitisom. Hialuronska kislina v prehranskih dopolnilih ima vlogo ohranjanja vlage in preprečevanja izsuševanja celic v našem telesu.

  • MSM

Žveplo ima v našem telesu izjemno pomembno vlogo. MSM ali metilsulfonilmetan je naravno prisoten mineral v vseh živih organizmih. Deluje kot donator žvepla, ki je potreben za proizvodnjo aminokislin in vitaminov v človeškem telesu.

Zaradi antioksidativnega in protivnetnega delovanja ga pogosto dodajamo prehranskim dopolnilom in kozmetičnim izdelkom, namenjenim negi problematične kože.

  • Vitamin C

Vitamin C je izjemno pomemben vitamin, znan po svojem antioksidativnem učinku. Kar pomeni, da onemogoča delovanje prostih radikalov, ki nastajajo v telesu pri normalni presnovi ali izpostavljenosti škodljivim zunanjim dejavnikom. Vitamin C ima v našem telesu izjemno pomembno vlogo pri sprožitvi regeneracije in nastajanja novega vezivnega tkiva ter deluje kot kofaktor za nastajanje kolagena. Zaradi niza pozitivnih učinkov na telo nas dejstvo, da ga dodajamo prehranskim dopolnilom in kozmetičnim izdelkom, ne preseneča.

Serum z vitaminom C namreč lahko preprečuje razgradnjo kolagena v koži, spodbuja regeneracijo celic, kar pospeši proces celjenja majhnih brazgotin. Poleg tega vitamin C v kozmetičnih izdelkih zelo učinkovito posvetli hiperpigmentacijske lise in nepravilnosti, ki nastanejo zaradi hormonskega neravnovesja in delovanja UV žarkov.

Druge metode proti staranju

Katera nega in sestavina bosta vaši koži in telesu na koncu pomagala ohraniti mladost, je odvisno od vaših ciljev, želja in stanja telesa. Če z nego kože začnemo skrbeti dovolj zgodaj, bomo preprečili nastanek globljih gub in kožo ohranili bolj elastično in napeto.

Masaža obraza pomaga ohranjati zdravo kožo in sprosti obrazne mišice. Poleg tega deluje protivnetno in pospešuje krvni obtok, kar omogoča, da se celice oskrbijo z vsemi hranili, ki jih potrebujejo za normalno delovanje. Redna masaža obraza lahko pomaga zmanjšati gube, zrahljati kožo in izboljšati teksturo. Deluje sproščujoče in pomlajevalno ter vam pomaga videti bolje in se počutiti bolje.

Zaščita pred soncem je eden glavnih dejavnikov, ki upočasnjujejo staranje. Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči gube in temne lise na koži. Ni pa prepozno, če ste že doživeli desetletja visoke izpostavljenosti soncu. Kakovostna krema za obraz z zaščitnim faktorjem bo vašo kožo zaščitila pred nadaljnjim propadanjem vezivnega tkiva in izgubo tonusa.

Ne pozabite, da so to le nekateri možni elementi učinkovite rutine proti staranju kože. Morda bo trajalo nekaj časa, da bodo vidni rezultati, a potrpežljivost in vztrajnost lahko povzročita bolj sijočo polt.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja