sob. Apr 20th, 2024

Hialuronsko kislino ljubitelji nege kože obožujejo zaradi njene sposobnosti, da zadrži 1000-krat več vode, kot je njena teža, zaradi česar je prava vlažilna junakinja.

Toda kaj točno je hialuronska kislina in kako koristi koži?

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina je naravna snov, ki jo najdemo v človeškem telesu. V velikih koncentracijah je prisotna v koži, kjer pomaga ohranjati vlažnost in polnost polti. Hialuronska kislina je dejansko odgovorna za do 30 % naravne sposobnosti kože, da veže vlago.

Hialuronska kislina kot humektant črpa vlago iz okolja skozi povrhnjico (vrhnji sloj kože) in jo globoko prepoji s koristno vlago, ki zagotavlja trajno vlaženje. Humektant je snov, ki ima sposobnost privabljanja in zadrževanja vlage skoraj kot goba.

Zaradi te lastnosti vezave vlage je hialuronska kislina tako učinkovita sestavina izdelkov za nego kože. Če jo uporabljamo lokalno, lahko pripomore k polnosti in vlažnosti kože ter zmanjša videz drobnih gubic.

S staranjem naše telo proizvaja vedno manj hialuronske kisline, kar lahko povzroči izsušitev, drobne linije in gube. Vendar se ne bojte – lokalni izdelki s hialuronsko kislino lahko pomagajo dopolniti zaloge te pomembne sestavine v koži, povečajo raven vlaženja in dajejo polti mladosten videz.

Prednosti uporabe hialuronske kisline za kožo

Hialuronska kislina ima več prednosti, zaradi katerih je nujna za nego kože. Presenečeni boste, kako vsestranska je ta sestavina!

Tukaj je nekaj glavnih prednosti hialuronske kisline za vašo kožo:

  1. Hidracija

Predstavljajte si snov, ki lahko v vodi zadrži do 1000-kratnik svoje molekularne mase. To je velik požirek osvežitve za vašo kožo. Zaradi tega delovanja hialuronske kisline, ki v kožo pritegne vodo, je odlična izbira za suho ali dehidrirano kožo ali razmere (pomislite na zimo). Zaradi dodatne vlažnosti je koža videti izjemno mehka in voljna.

Če iščete izdelek, ki vam bo pomagal v boju proti suhosti, poiščite učinkovite vlažilne kreme s hialuronsko kislino.

  • Krepitev kožne pregrade

Kožna pregrada je vrhnja plast kože, ki deluje kot ščit in ščiti občutljive notranje plasti pred okoljskimi agresorji, kot so onesnaženje in škodljivi UV-žarki. Zdrava kožna pregrada je bistvenega pomena za ohranjanje vlažnosti, polnosti in mladostnega videza kože.

Hialuronska kislina pomaga okrepiti kožno pregrado s povečanjem proizvodnje koži enakih lipidov, ki so maščobe, ki so naravno prisotne v koži. To delovanje pomaga ohranjati vlago v koži in agresorje iz okolja zunaj nje, zaradi česar je polt zdrava in sijoča.

Ko hialuronska kislina dodatno okrepi in zaščiti kožno pregrado, se lahko koža bolje upre dejavnikom staranja in onesnaževalcem iz okolja. Ko se zaradi te okrepitve ne bori proti tem onesnaževalcem, koža dlje časa ostane bolj mladostna in zdrava.

  • Preprečevanje nastanka gub

Hialuronska kislina lahko poleg povečanja vlažnosti pomaga tudi pri preprečevanju nastanka drobnih linij in gub. To je zato, ker pomaga podpirati proizvodnjo kolagena – beljakovine, ki daje koži strukturo in čvrstost.

Idealna je za podočnjake in kožo, ki izgublja čvrstost, saj napne polt, ko napolni kožo z naravno vlago. Izboljša videz obraznih oblin za bolj mladosten videz, saj jih zapolni in napolni.

  • Tekstura kože

Hialuronska kislina lahko izboljša tudi splošno strukturo kože, saj zmanjša vnetja in zgladi hrapave predele. Če imate suho, luskasto kožo, lahko vlažilna krema s hialuronsko kislino pomaga pri nežnem vlaženju in luščenju ter pod njo razkrije mehkejšo in sijočo kožo.

Ko je povrhnjica zaščitena in navlažena, se v njej tvori več kožnih celic. Ker se koža ne ukvarja z obrambo pred izsušitvijo, se lahko osredotoči na proizvodnjo bolj gladkih in polnih kožnih celic.

Hialuronska kislina s tem povečanim obnavljanjem celic pomaga tudi pri zmanjševanju in preprečevanju starostnih peg in razbarvanosti kože.

  • Pospešuje okrevanje ran

Hialuronska kislina lahko pomaga pospešiti celjenje ran, saj zmanjšuje vnetje in spodbuja obnavljanje celic. Zato je odlična izbira za tiste z brazgotinami po aknah ali drugimi madeži.

Kako uporabljati hialuronsko kislino na koži

Tukaj je nekaj nasvetov, kako hialuronsko kislino vključiti v svojo rutino nege kože.

Najprej si obraz očistite z nežnim čistilnim sredstvom. Izogibajte se uporabi grobih mil ali detergentov, ki lahko koži odvzamejo naravna olja in jo izsušijo ter razdražijo.

Nato na obraz in vrat nanesite serum ali kremo s hialuronsko kislino. Če uporabljate serum, ga nanesite pred vlažilno kremo. Če uporabljate kremo, jo lahko uporabite namesto vlažilne kreme.

Vedno uporabljajte zaščito pred soncem! Čeprav hialuronska kislina ne povečuje občutljivosti kože za sončne opekline, se kljub temu vsak dan, tudi ob oblačnem vremenu, zaščitite pred soncem. Tako kožo zaščitite pred močnimi UV-žarki, ki povzročajo raka, hkrati pa ohranite vlažnost in prožnost, ki ju zagotavlja vlažilna krema s hialuronsko kislino.

Ne pozabite piti veliko vode. S tem boste poskrbeli, da bo vaša koža navlažena od znotraj navzven.

Svoje izdelke za lokalno uporabo podprite z zdravo prehrano. Uravnotežena prehrana je pomembna za splošno zdravje, vključno z zdravjem vaše kože. Uživajte veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Omejite uživanje predelane hrane, sladkih pijač in alkohola.

Ali obstajajo neželeni učinki hialuronske kisline?

Hialuronska kislina je varna in nežna sestavina, ki je primerna za vse vrste kože. Pri nekaterih ljudeh pa se lahko pojavijo manjši neželeni učinki, kot so rdečica, srbenje ali draženje. To je običajno posledica drugih sestavin v vašem izdelku.

Če se pojavi kateri koli od teh neželenih učinkov, prenehajte uporabljati izdelek in se posvetujte z dermatologom.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja