čet. Apr 25th, 2024
Kolagen za kožo

Vsakodnevni gibi obraznih mišic povzročijo, da se koža naguba in naguba, kar sčasoma povzroči gube in globlje linije, ki izražajo našo najpogostejšo obrazno mimiko. Zato večina žensk poseže po izdelkih za pomlajevanje.

Kolagen in elastin sta glavni sestavini, ki določata videz in strukturo naše kože. Staranje kože je življenjsko dejstvo, s katerim se bo prej ali slej soočil vsak. Pravzaprav se proizvodnja naravnega kolagena zmanjša takoj, ko dopolnimo 20 let. Doslej so odkrili številne tretmaje, kreme in prehranska dopolnila, ki vsebujejo kolagen in lahko upočasnijo učinke staranja. Prehrana lahko tudi pomaga ohranjati našo zdravo kožo sijočo. Da bi razumeli, zakaj se staramo, pa je pomembno poznati osnove kože.

Iz česa je sestavljena koža?

Koža je sestavljena iz treh plasti, in sicer:

  • Povrhnjica – Povrhnjica je površina kože, je plast, bogata s keratinom, ki je vodoodporna in žilava. Tu se odločijo vse odmrle kožne celice in tam se nahaja melanin (odgovoren za barvo naše kože).
  • Dermis – Druga ali srednja plast kože se imenuje dermis, sestavljena je iz krvnih žil, maščobe, živcev, elastina in kolagenskih vlaken. Vlakna kolagena in elastina dajejo koži elastičnost.
  • Podkožje – Subdermis ali podkožno tkivo je najgloblja plast vaše kože. Sestoji predvsem iz maščobnega in vezivnega tkiva.

Zakaj se naša koža stara?

Obstajata dva procesa staranja:

  • intrinzično staranje – povzročajo ga notranji dejavniki in normalni telesni procesi, tj
  • ekstrinzično staranje – povzročajo zunanji dejavniki.

Intrinzično staranje

Po 20. letu plast dermisa vsako leto proizvede 1 % manj kolagena za kožo. To je naraven proces staranja, znan kot intrinzično staranje. Vlakna kolagena in elastina postajajo tanjša in ohlapnejša, kar pomeni, da naša koža z leti postaja manj elastična in ohlapna, kar povzroča nastajanje gub.

Celo v dvajsetih letih se naša koža popolnoma obnovi vsakih 28 do 30 dni. Toda sčasoma se ta proces regeneracije upočasni.

V tridesetih letih se prenos vlage iz dermisa v povrhnjico upočasni, maščobne celice pa se začnejo krčiti. Takrat opazimo prve večje spremembe na koži. Občutek imamo, kot da smo se še včeraj borili z aknami, že danes pa je naša koža brez življenja, izsušena, pojavile so se tudi prve gube.

Ko dosežemo štirideseta, se naš kolagen močno zmanjša. Kar pomeni, da se kolagenska in elastinska vlakna začnejo lomiti in izgubljati elastičnost.

Pri petdesetih postane koža suha in lažje nastanejo modrice. Podkožje se zmanjša, izločanje žlez lojnic pa se upočasni. V menopavzi se zaradi sprememb v hormonskem delovanju pojavi največji upad kolagena v ženski koži. Raven estrogena se zmanjša, zaradi česar je koža suha in manj napeta.

Če primerjamo kožo pri petdesetih s kožo pri dvajsetih, lahko ugotovimo, da se obnavlja 28 % počasneje. To pojasnjuje, zakaj je starejša koža brez življenja in nima mladostnega sijaja.

Ali obstajajo načini za upočasnitev procesa staranja?

Ne moremo ustaviti intrinzičnega procesa staranja, ki poteka z leti, lahko pa naredimo korake za ponovno vzpostavitev kolagena in navlaženosti kože. Nadzorujemo lahko tudi ekstrinzično staranje, ki je posledica dejavnikov okolja in življenjskega sloga.

  1. Kajenje

Eden največjih vzrokov staranja je kajenje. Ne samo, da kajenje povzroča zdravstvene zaplete, kot sta pljučni rak in srčni infarkt, pospešuje tudi proces staranja celotnega organizma. Med kajenjem se krvne žile zožijo. Zmanjšan pretok krvi preprečuje kisiku in drugim hranilom do celic. In raven prostih radikalov se poveča. To povzroči poškodbe kolagena in elastina v koži, kar pospeši nastajanje gub in povzroči povešanje kože.

Kajenje tudi zmanjša vlažnost kože, raven vitaminov in antioksidantov, ki so potrebni za nevtralizacijo poškodb zaradi prostih radikalov. To sčasoma povzroči suho kožo.

Pri nekadilcih je prekrvavitev boljša, celice prejmejo več kisika in hranilnih snovi, zato je koža bolj zdrava in lepša.

  • Izpostavljenost soncu

Prekomerno izpostavljanje soncu pospešuje tudi proces staranja kože. To je zato, ker ultravijolični (UV) žarki poškodujejo molekule DNK, kar povzroči prezgodnje staranje. UV žarki aktivirajo melanocite, ki proizvajajo pigment melanin kot naravni obrambni mehanizem kože. To lahko povzroči hiperpigmentacijo v obliki madežev, peg in neenakomeren ten kože.

Če vas to ne vznemiri, boste šokirani, ko boste izvedeli, da se je kožni rak v zadnjih 20 letih povečal za več kot 250 % pri otrocih, mladostnikih in mladih odraslih.

Zato se izogibajte pretiranemu izpostavljanju soncu in uporabljajte kreme z visokimi zaščitnimi faktorji. Zaščitimo se pred UV žarki in upočasnimo staranje.

Zaščitimo kolagen v koži

  1. Krema z zaščitnim faktorjem

Preprečevanje je ključno za zmanjšanje gub, sončnih peg in neenakomernega tena kože. Krema z zaščitnim faktorjem mora postati del obvezne jutranje rutine za zaščito pred UV žarki. Krema za obraz z zaščitnim faktorjem bo kožo zaščitila pred izsušitvijo in nastankom hiperpigmentacijskih madežev. Kremo za obraz z zaščitnim faktorjem je treba nanašati vsak dan, ne glede na to, ali se odpravljamo na plažo ali le pešačimo v službo.

Koža obraza je najbolj izpostavljena UV žarkom, zato jo moramo najbolj zaščititi. Za popolno zaščito tudi najbolj občutljive kože obraza priporočamo naravno kremo z zaščitnim faktorjem 30 in uporabo pokrivala.

  • Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila, ki delujejo od znotraj navzven, postajajo vse bolj priljubljena. Eden najbolj priljubljenih izdelkov na trgu je Gaia Naturelle Collagen shot, ki vsebuje hidroliziran ribji kolagen, MSM, vitamin C in hialuronsko kislino.

 Collagen shot se je izkazal za izjemno učinkovitost pri najrazličnejših težavah, ki se pojavljajo v našem vsakdanjem življenju. Največ odzivov dobimo za kolagen za kožo (zmanjšanje aken, dermatitisa, rozacee, gub, boljša navlaženost in elastičnost kože), kolagen za lase (hitrejša rast, več las in večji volumen), kolagen za sklepe (zmanjšanje simptomov artritisa). , kronične bolečine v kolenih, manj škripajočih sklepov, boljša gibljivost sklepov), kolagen za nohte (manj se lomijo in padajo, postanejo močnejši in hitreje rastejo).

  • Tretmaji obraza

Obrazne maske in pilingi lahko izboljšajo videz mrtve in nagubane kože, poskrbijo za globok piling in nahranijo kožo. Vsebujejo vitalna hranila, ki spodbujajo regeneracijo celic, kar vodi do svetlejše in gladke kože.

S pilingom bomo odstranili vse odmrle celice, zaradi katerih je koža hrapava, brez življenja in pusta. Po pilingu ostane naša koža zdrava, sijoča ​​in svilnato gladka.

Pilingi so odlična možnost kot površinska obdelava. Obstajajo tudi globlji, neinvazivni tretmaji, ki lahko pomagajo obnoviti kolagen v vaši koži in zmanjšati gube in povešenost.

Priporočamo uporabo obrazne maske in pilinga enkrat tedensko, da povrnete koži sijaj in nadomestite izgubljeno vlago.

  • Nega kože

Po 25. letu je treba začeti uporabljati dodatne izdelke za nego kože, ki vsebujejo antioksidante, vitamine in kolagenske peptide. To bo omogočilo obnovo kolagena in elastina v vaši koži.

Gaia Naturelle Serum z vitaminom C in koencimom Q10 spodbuja regeneracijo kolagena in zmanjšuje znake staranja na naši koži. Vitamin C je ena izmed najbolj zaupanja vrednih in dobro raziskanih sestavin za nego kože, ki osvetljuje sončne pege. Poleg tega je zelo pomemben antioksidant, ki nevtralizira delovanje prostih radikalov in preprečuje razgradnjo kolagena v koži.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja