ned. Apr 21st, 2024

Verjetno poznate našo mantro, da je treba vsak dan uporabljati kremo za zaščito pred soncem, tudi v zaprtih prostorih in pozimi. Toda ali ste vedeli, da lahko dodajanje vitamina C dejansko še poveča raven zaščite kože? Vsakodnevno nošenje zaščitnega faktorja SPF je ključnega pomena za preprečevanje staranja kože zaradi UV-žarkov, vendar ko vitamin C serum kombinirate z zaščitnim faktorjem SPF, v bistvu podvojite številne prednosti zaščite kože in preprečevanja staranja.

Zaščitite kožo pred prezgodnjim staranjem

Naša koža je nenehno izpostavljena škodljivim zunanjim dejavnikom, kot so UV-žarki, modra svetloba iz elektronike, onesnaženje in drugo, kar lahko povzroči pospešeno staranje (fotostaranje) v obliki linij, gub, hiperpigmentacije.

Še huje, zaradi sončnih žarkov smo izpostavljeni tudi tveganju za razvoj kožnega raka, ki je lahko smrtno nevaren. Poškodbe kože se lahko zgodijo – in pogosto se tudi zgodijo – ne da bi se tega zavedali, sčasoma pa se kopičijo. Zato je tako pomembno, da vsak dan uporabljamo zaščitni faktor SPF, ne glede na barvo kože ali vreme.

Koži ne moremo preprečiti staranja – nismo Benjamin Button, lahko pa jo zaščitimo pred poškodbami okolja, ki pospešujejo znake staranja. Temu pravimo preventivno staranje, pri tem pa bo bistvenega pomena kombiniranje vitamin C seruma in kreme z zaščitnim faktorjem.

Zakaj je vitamin C tako pomemben za zaščito kože?

Študije so pokazale, da lahko z uporabo antioksidativnega seruma z vitaminom C pred zaščito pred soncem optimizirate svoj zaščitni faktor SPF in odpravite poškodbe zaradi sonca in onesnaževalcev z nevtralizacijo prostih radikalov pred izpostavitvijo.

Glede na navedeno študijo zaščita pred soncem blokira le 55 % prostih radikalov, ki nastanejo pri izpostavljenosti UV-žarkom. Ko se v mešanico doda vitamin C, se poškodbe kože statistično zmanjšajo.

Sam vitamin C torej ne prispeva neposredno k zaščiti pred soncem, vendar v kombinaciji s širokim spektrom zaščitnih faktorjev SPF poveča njeno učinkovitost. Seveda pa ima vitamin C tudi številne druge prednosti.

Kaj so torej prosti radikali in zakaj so tako škodljivi za našo kožo?

 Gre za nestabilne molekule, ki “kradejo” elektrone bližnjim atomom v zdravih celicah in tako sprožijo cikel nastajanja prostih radikalov, ki na koncu povzroči uničenje zdravih celic in tkiva.

Prosti radikali naj bi povzročali številna stanja kože, povezana s staranjem, vključno s potemnitvijo kože, vnetji ter razgradnjo kolagena za kožo in elastina, kar pospešuje pojav drobnih linij, gub ter izgubo čvrstosti in elastičnosti. Na splošno vse tisto, česar si ne želimo. Prav to imamo v mislih, ko rečemo fotostaranje.

Fotostaranje je torej povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti. To je mogoče, dokler prostih radikalov ni preveč, saj takrat antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Kombinacija kreme z zaščitnim faktorjem in vitamin C seruma

SPF in vitamin C se tako dobro ujemata, saj zagotavljata neverjetno dnevno zaščito naše kože. Vitamin C je močan antioksidant, kar pomeni, da nevtralizira proste radikale tako, da “daruje” elektron prostemu radikalu, s čimer prepreči verižno reakcijo, imenovano kaskada prostih radikalov, ki ščiti naše kožne celice pred poškodbami.

 Če ju torej uporabljamo skupaj, lahko zaščitimo in preprečimo okoljske poškodbe ter tako poskrbimo za splošno zdravje kože.”

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja