ned. Apr 21st, 2024

Če ste pozorni na sestavine, ki se uporabljajo v izdelkih za nego kože, ste verjetno naleteli na nekaj, kar se imenuje hialuronska kislina za kožo.

Čeprav se zaradi njenega imena sliši nekoliko zapleteno, je njen namen preprost – hialuronska kislina (včasih imenovana HA) pomaga zadrževati vlago, zato je ena najučinkovitejših sestavin za vlaženje kože. Ob nanosu ustvari zaščitno pregrado, ki pomaga zadržati vlago in izboljša strukturo kože.

Kaj točno je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina je snov, podobna gelu, ki ima edinstveno sposobnost zadrževanja vlage. Naše telo jo proizvaja naravno, da ohranja mehkobo in prožnost kože. Najdemo jo tudi v naših očeh, sklepih in vezivnem tkivu.

Zato se odlično obnese kot sestavina za preprečevanje staranja v kremah in serumih za obraz, saj lahko hialuronska kislina zadrži več kot 1000-krat več vode, kot je njena teža.

S staranjem proizvajamo vedno manj hialuronske kisline. Približno od 25. leta dalje se proizvodnja hialuronske kisline v koži počasi zmanjšuje. To pomeni, da koža hitreje izgublja vlago in izgublja volumen. Nastanejo drobne linije in končno se pojavijo prve gube.

Hialuronska kislina se naravno pojavlja v našem telesu

Hialuronska kislina ni le pomemben del naše kože, temveč tudi naše sinovialne tekočine – glavne sestavine sklepne tekočine. Če se v starosti pojavijo težave s sklepi, si lahko pomagamo s hialuronsko kislino.

Ta učinkovina se na primer v sodobni medicini uporablja za zdravljenje vrst osteoartritisa. Seveda se morate o tem pogovoriti z zdravnikom, ki vam bo dal prilagojen nasvet.

Koristi hialuronske kisline za kožo

  1. ‘Napolni kožo”

S starostjo koža na obrazu izgublja polnost. To še posebej velja za lica in linijo čeljusti. Koncentrirane formule s hialuronsko kislino delujejo kot razpršilnik volumna, ki zagotavlja polnejša lica in bolj mladosten videz.

  • Zmanjša videz gubic

Čeprav gub s staranjem ne moremo popolnoma preprečiti, lahko vplivamo na to, kako izrazite bodo postale. Kreme in serumi s hialuronsko kislino kožo optimalno vlažijo, zmanjšujejo obstoječe gube in upočasnjujejo nastanek novih. Hialuronska kislina pomaga koži, da ostane navlažena, “zapolni” že prisotne gube in zmanjša njihov videz.

  • Učvrsti kožo

Mlada koža je čvrsta in napihnjena. Vendar pa sčasoma izgublja vse več svoje elastičnosti. Izdelki za nego, ki vsebujejo hialuronsko kislino, lahko ta proces upočasnijo.

  • Zdravi rane

Uporaba hialuronske kisline na rane dokazano pomaga zmanjšati velikost površinskih ran na koži in pomaga pri lajšanju bolečin na teh mestih.

Katere oblike hialuronske kisline obstajajo in kako delujejo?

Pri negi kože govorimo o hialuronu, hialuronski kislini in hialuronanu. Se sprašujete, ali je med njimi razlika? Odgovor je zelo preprost: ne.

Vsi trije opisujejo isto stvar. Vendar je hialuronska kislina različno velika. To je pomembno vedeti, saj jih bo vaša koža različno absorbirala. Zaradi tega se na splošno razlikuje med oblikami s kratko in dolgo verigo:

  • Dolgoverižna ali visokomolekularna hialuronska kislina je sestavljena iz dolge verige molekul in ima zato veliko molekulsko maso.

Dolgoverižna hialuronska kislina leži na koži in ne prodira v kožo. Ustvari tanek film, ki ima blagodejen in protivnetni učinek – zaradi njega je vaša koža tudi bolj elastična. Če si očistite obraz, pa se film odplakne z njim – zato dolgoverižna hialuronska kislina nima pravega dolgoročnega učinka.

  •  Kratkoverižna ali nizkomolekularna hialuronska kislina je sestavljena iz kratke verige molekul in ima zato nizko molekulsko maso.

Kratkoverižna hialuronska kislina prodre globoko v kožo in pomaga shranjevati vlago v vezivnem tkivu kože. Zaradi tega koža ni le bolj polna in čvrsta, temveč tudi vidno zmanjša gube. Hialuronska kislina s kratko verigo ima tako dolgotrajen učinek na vašo kožo.

Izdelki za nego kože s hialuronsko kislino

Zaradi njenih številnih prednosti in vse večje priljubljenosti še nikoli ni bilo lažjega ali boljšega časa za dodajanje hialuronske kisline v vašo rutino nege kože. Hialuronska kislina je ključna sestavina številnih izdelkov, med katerimi so najbolj priljubljene dnevne in nočne kreme, maske za obraz, serumi, kreme za oči in čistila.

Ker gre za naravno snov, ki jo naše telo lahko proizvaja, lahko hialuronsko kislino v svoji 24-urni rutini nege kože uporabite večkrat. S tem boste poskrbeli, da bo vaša koža ostala navlažena, hkrati pa boste pomagali preprečevati znake staranja.

  • Hyaluron Face Cream je naravna krema za obraz s hialuronsko kislino, ki je namenjena vlaženju in negi kože. Hialuronska kislina je naravna sestavina, ki pomaga koži zadrževati vlago, kar ji daje bolj poln in svež videz. Krema vsebuje tudi druge naravne sestavine, kot so smilj, kokosovo olje, jojobino olje, aloe vera, ,ki pomagajo koži ohranjati prožnost in elastičnost.
  • Hyaluron Face Cream SPF 30 pa je različica kreme za obraz s hialuronsko kislino, ki vsebuje tudi sončno zaščito s faktorjem SPF 30. Poleg vlaženja in negovanja kože, ta krema ščiti kožo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov, ki lahko povzročijo prezgodnje staranje in poškodbe kože.
  • Hyaluron Body Lotion je naraven losjon za telo s hialuronsko kislino, ki je primeren za suho in občutljivo kožo. Losjon vsebuje naravne sestavine, kot so karitejevo maslo, olje sladkega mandlja, olje jojobe in izvlečki zelenega čaja, ki pomagajo koži ohranjati vlago in mehkobo.
  • Hyaluron Hand Cream pa je naravna krema za roke s hialuronsko kislino, ki pomaga vlažiti in negovati suho in občutljivo kožo rok. Krema vsebuje naravne sestavine, kot so mandljevo olje, karitejevo maslo, aloe vera in izvlečki rožmarina, ki pomagajo koži ohranjati vlago in jo ščitijo pred škodljivimi vplivi okolja. Krema se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnega občutka.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja