tor. Maj 28th, 2024

Dobri izdelki za nego kože niso dovolj. Da bi bili izdelki kar najbolj učinkoviti, jih morate uporabljati v pravilnem vrstnem redu. Vaša rutina je odvisna od vašega tipa kože, sestavin in formulacij izdelkov ter časa dneva.

Dobro pravilo pa je, da izdelke nanašajte po teksturi, od najlažje do najbolj ”bogate”, saj izdelki z lažjo teksturo ne bodo mogli prodreti v ”težje” izdelke.

Popolna nega kože v 7 korakih

Ne glede na to, ali uporabljate tri- ali devetstopenjsko rutino, lahko vsakdo izboljša svojo nego kože, in sicer tako, da izdelke uporablja v pravilnem vrstnem redu.

Ne glede na to, kakšne težave imate s kožo, morate začeti s čisto in tonizirano podlago, nato nanesti koncentrirane aktivne sestavine in zaključiti z zaščito pred vlago – podnevi pa seveda z zaščitnim faktorjem SPF. Tukaj so koraki za dobro nego kože.

Umijte si obraz

Zjutraj in zvečer si obraz sperite z vodo in med čiste dlani vtrite majhno količino nežnega čistilnega sredstva. Z nežnim pritiskom nanesite čistilno peno za obraz po celotnem obrazu. Izperite dlani in masirajte obraz z vodo za izpiranje obraza, dokler ne odstranite čistilnega sredstva in umazanije. Obraz nežno osušite z mehko brisačo.

Če nosite ličila, boste morda morali obraz zvečer očistiti dvakrat. Najprej odstranite ličila s čistilnim oljem ali micelarno vodo. Poskusite pustiti namenske odstranjevalce ličil za oči delovati nekaj minut, da se ličila lažje odstranijo in da se izognete drgnjenju oči. Sledi nežno čiščenje celotnega obraza.

  • Uporabite tonik

Če uporabljate tonik, ga nanesite po čiščenju obraza in pred vsem drugim. Nekaj kapljic tonika vlijte v dlani ali bombažno blazinico in nežno potegnite po obrazu. Če je vaš tonik piling, kar pomeni, da s sestavinami, kot je glikolna kislina, odstranjuje odmrle kožne celice, ga uporabljajte samo ponoči. Vlažilne formule lahko uporabljate dvakrat na dan. Ne uporabljajte piling tonika in retinoidov ali drugih pilingov hkrati.

  • Uporabljajte serume za obraz

Jutro je odličen čas za uporabo seruma z antioksidanti, kot je vitamin C serum , saj kožo ščitijo pred prostimi radikali, s katerimi se boste srečali čez dan.

Ponoči je primeren čas za uporabo vlažilnega seruma s hialuronsko kislino, ki preprečuje, da bi se koža ponoči izsušila, zlasti če uporabljate sredstva proti staranju ali aknam, ki lahko kožo razdražijo in izsušijo.

Serumi lahko vsebujejo tudi eksfoliante, kot so alfa-hidroksi kisline (AHA) ali mlečna kislina. Ne glede na to, kaj uporabljate, si vedno zapomnite: serume na vodni osnovi uporabljajte pod vlažilno kremo, serume na oljni osnovi pa po vlažilni kremi.

  • Nanesite kremo za oči

Na predel pod očmi lahko nanesete običajno vlažilno kremo, če pa se odločite za uporabo specializirane kreme ali seruma za oči, jo boste običajno želeli nanesti pod vlažilno kremo, saj so kreme za oči običajno tanjše kot vlažilne kreme za obraz.

  • Navlažite kožo

Vlažilna krema za obraz kožo navlaži in hkrati zaklene vse druge plasti izdelkov, ki ste jih nanesli. Poiščite lahek losjon za zjutraj, po možnosti z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več.

Zvečer lahko uporabite gostejšo nočno kremo. Tisti s suho kožo lahko uporabljajo kremo zjutraj in zvečer.

  • Uporabite retinoid

Retinoidi (derivati vitamina A, vključno z retinolom) lahko zmanjšajo temne lise, izbruhe in drobne gubice, saj povečajo izmenjavo kožnih celic, vendar so lahko tudi dražeči, zlasti za občutljivo kožo. Če uporabljate retinoide, vedite, da na soncu razpadajo, zato jih uporabljajte le ponoči. Poleg tega je vaša koža zaradi njih zelo občutljiva na sonce, zato je zaščita pred soncem nujna.

Če se želite izogniti neprijetnim stranskim učinkom retinoidov, vam priporočamo uporabo Retinol-Like seruma za oči.

Retinol-Like Serum je izjemno učinkovit izdelek, ki deluje kot naravna alternativna retinolu. Serum je namenjen vsem, ki si želijo izboljšati elastičnost in gostoto kože ter poskrbeti za bolj mladosten videz kože.

  • Uporabite kremo za sončenje

Morda je to zadnji korak, vendar vam bo skoraj vsak dermatolog povedal, da je krema za sončenje najpomembnejši del vsakega režima nege kože. Z zaščito kože pred UV-žarki lahko preprečite nastanek kožnega raka in znake staranja. Če vaša vlažilna krema ne vsebuje zaščitnega faktorja SPF, morate še vedno uporabljati zaščito pred soncem.

Pri kemičnih sredstvih za zaščito pred soncem počakajte 20 minut, preden greste ven, da bo sredstvo za zaščito pred soncem začelo delovati. Poiščite širok spekter zaščitnega faktorja SPF, kar pomeni, da vaša zaščita pred soncem ščiti tako pred sevanjem UVA kot UVB.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja