ned. Apr 21st, 2024

Če vitamin C seruma še niste dodali v svojo rutino za nego kože, ste zamudili eno najučinkovitejših in najvplivnejših sestavin.

Ta priljubljeni antioksidant lahko koži prinese številne koristi, od boja proti vidnim znakom poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali, do zmanjšanja videza temnih madežev.

Kaj je Vitamin C serum ?

Vitamin C je eden od številnih vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje. Poleg vsaj 13 drugih hranil iz kategorije “esencialnih” naše telo potrebuje ta vitamin, vendar ga ne more proizvesti samo. To pomeni, da je na nas, da svojemu telesu zagotovimo vitamin C, ki ga potrebuje za pravilno delovanje zunaj in znotraj.

Na etiketah izdelkov za nego kože je vitamin C naveden na več načinov, odvisno od vrste in koncentracije vitamina C v serumu – najpogostejši so askorbinska kislina, L-askorbinska kislina in askorbil-6-palmitat. Čeprav se lahko imenujejo različno, imajo vse te oblike vitamina C eno ključno skupno lastnost. Čeprav so močni antioksidanti, so podvrženi oksidaciji, če so izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

Zato morate pri učenju uporabe Vitamin C seruma kupiti le takšnega, ki se prodaja v steklenički temne barve.

Kakšne so prednosti seruma z vitaminom C?

Serumi z vitaminom C so izjemno koristni in imajo še bolj obsežne učinke kot večina drugih sestavin za nego kože na trgu. Vendar vam ni treba verjeti le na besedo; te koristi so bile temeljito raziskane in znanstveno podprte. Če se pravilno naučite uporabljati vitamin C serum bo vaša koža deležna naslednjih koristi:

  1. Polepša videz kože

Vitamin C je dobro znano sredstvo za posvetlitev kože, saj je izjemno učinkovit pri zmanjševanju pigmentacije. Vitamin C serum je prava izbira, če iščete način za izenačitev tena kože ali izginotje temnih lis.

  • Podpira mladosten videz kože

Proizvodnja naravnega kolagena je ključnega pomena za ohranjanje mladostne in čvrste kože, vendar se količina te beljakovine v koži s staranjem naravno zmanjšuje. Vitamin C je bistvenega pomena za ohranjanje mladostnega videza kože, čeprav se proizvodnja kolagena s starostjo zmanjšuje.

  • Boj proti vidnim znakom staranja

Ker je vitamin C tako močan antioksidant, je izjemno učinkovit pri zaščiti kožnih celic pred poškodbami. Poškodbe prostih radikalov, ki jih pogosto povzroča kronična izpostavljenost soncu, so lahko vzrok za številne najbolj vidne znake staranja, kot so drobne linije, gube in mlačen, pomanjkljiv ten kože.

Kako lahko dodam serum z vitaminom C k svoji rutini nege kože?

Mamljivo je, da začnete dodajati serum z vitaminom C v svojo rutino takoj, ko ga dobite doma, vendar je to morda v nasprotju z intuicijo. Čeprav ni “napačnih” načinov za njegovo vključitev, obstajajo načini, kako se naučiti uporabljati serum z vitaminom C, da bo vaša koža imela največ koristi.

  1. Uporabite ga ob pravem času

Tako kot vsi izdelki za nego kože tudi serum z vitaminom C najbolje deluje, če ga uporabljate ob določenem času v svoji rutini.

Ne glede na to, katere izdelke izberete, se mora vsaka dobra rutina nege kože začeti z odstranjevanjem ličil in čiščenjem kože. Brez tega koraka izdelke v bistvu nanašate na plast nečistoč, zaradi česar niso tako učinkoviti, kot bi lahko bili. S čiščenjem kože odstranite te nečistoče, odprete pore in omogočite, da izdelki za nego kože prodrejo veliko globlje.

Ko ste kožo očistili (in nanesli tonik, če je to del vaše rutine), je čas za serum z vitaminom C. Ko se ta temeljito vpije, zaključite svojo rutino z vlažilno kremo (po možnosti s hialuronsko kislino). Vlažilna krema ščiti vašo kožno pregrado ter ohranja vašo kožo prožno in močno.

  • Spoznajte, s katerimi sestavinami se vitamin C dobro ujema

Poleg tega, da veste, kam v rutinsko nego kože vključiti serum z vitaminom C, morate vedeti tudi, s katerimi sestavinami se dobro ujema in katerim se morate izogibati. Te informacije vam lahko pomagajo najti popolno kombinacijo izdelkov in sestavin.

Uporaba vitamina C z retinolom je lahko tudi problematična, saj lahko retinol s svojimi luščilnimi lastnostmi kožo draži. Vendar to ne pomeni, da se morate odreči izdelkom z retinolom. Uporabljajte jih ob različnih dnevnih časih – serum z vitaminom C zjutraj, retinol pa zvečer. Če imate občutljivo kožo, boste morda želeli serum z vitaminom C uporabljati le enkrat ali dvakrat na teden, da se bo vaša koža lahko prilagodila.

Zaščitni učinek vitamina C na kožo je še močnejši v kombinaciji s kremo za zaščito pred soncem. Ne le, da ohranja zdravje vaše kože, temveč se bori tudi proti negativnemu vplivu UV-žarkov zaradi kronične izpostavljenosti soncu. Zato večina dermatologov priporoča uporabo seruma z vitaminom C kot del jutranje rutine.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja