ned. Apr 21st, 2024

Kolagen je beljakovina, ki je naravno prisotna v našem telesu. Pravzaprav predstavlja kar od 25-30 % beljakovin v našem telesu.Njegova naloga je, da drži naše telo skupaj, lahko bi rekli, da deluje kot lepilo.

Sčasoma telo izgublja svoj naravni kolagen, kar povzroča različne zdravstvene težave: mišične afekcije, nekatere vrste osteoartritisa in osteoporoze, krhko kožo ter druge težave, ki vplivajo na vaše počutje in kakovost življenja.

Toda ali ste vedeli, da lahko te težave ublažite z naravnim aktiviranjem kolagena v telesu?

Kaj je kolagen in kakšno vlogo ima v našem telesu?

Po podatkih strokovnjakov kolagen predstavlja približno tretjino vseh beljakovin v našem telesu. To dejstvo nam pove, kako pomembna je ta spojina za človeško telo.

Beljakovina, ki jo poznamo pod imenom “kolagen“, je naddružina več kot 20 strukturnih beljakovin. Izdelujejo jih celice, znane kot fibroblasti, in držijo telesna tkiva skupaj.

Ta tkiva se nahajajo v različnih delih telesa, kot so med drugim koža, sklepi in kosti.

Skratka, kolagen je odgovoren za podporo in čvrstost teh struktur. Zato se ob zmanjšani proizvodnji naravnega kolagena, ki je del naravnega procesa staranja telesa, pojavi vrsta pomanjkljivosti in težav, ki vplivajo na naše zdravje.

Zakaj s staranjem izgubljamo kolagen?

Strokovnjaki pravijo, da je pri 40. letu starosti proizvodnja kolagena le še polovica tiste, ki jo telo proizvaja v mladostniškem obdobju. Ta izguba je del naravnega procesa staranja telesa, na katerega vplivajo tudi določeni dejavniki, ki jih bomo obravnavali v nadaljevanju.

Pri ženskah je zmanjšanje proizvodnje kolagena bolj očitno. To dejstvo se zgodi, ker ženske poleg tega, da imajo manjšo količino kolagena kot moški, gredo tudi skozi hormonske procese, ki škodljivo negativno vplivajo nanj.

Po podatkih strokovnjakov telo od 25. leta dalje vsako leto izgubi približno 1 % kolagena. Ta številka se pri ženskah z menopavzo podvoji (2 %), saj izguba spolnih hormonov vpliva na proizvodnjo kolagena.

Poleg tega k temu procesu prispevajo tudi nekateri zunanji dejavniki, ki pospešujejo prezgodnje staranje telesa:

– tobak

– Alkohol

– Prekomerno izpostavljanje soncu

– Dehidracija

– Pomanjkanje spanja ali počitka

– slaba ali pomanjkljiva prehrana (malo beljakovin)

– stres

Dejavniki, na katere imamo relativno velik vpliv, za razliko od neizogibnih sprememb, ki se pojavijo v telesu zaradi staranja.

Kaj se zgodi, ko izgubimo kolagen?

Nastanejo različna pomanjkanja, ki vodijo do bolezni, povezanih s staranjem.

  • Izguba prožnosti in elastičnosti kože.
  •  Bolečine v sklepih in mišicah.
  • Krhki in lomljivi lasje in nohti

Vendar imamo za vas dobro novico.Z nekaj preprostimi nasveti je mogoče naravno povečati proizvodnjo kolagena v telesu. Če jih boste uporabili v svojem vsakdanu, boste izboljšali svoje počutje in upočasnili proces staranja.

Kako aktivirati naravni kolagen?

Preden vam povem, kako spodbuditi nastajanje kolagena, vam predstavljam nekaj navad, ki vam bodo pomagale ohraniti kolagen, ki ga že imate v telesu.

  1. Boljši spanec

Med spanjem se sprošča melatonin, hormon s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi.

Poleg tega strokovnjaki pravijo, da miren spanec, ki traja vsaj 7 ur, povzroči povečanje rastnega hormona. Vse to vpliva na stalno proizvodnjo kolagena in izboljšuje raven te beljakovine v telesu.

  • Pravilna prehrana

Čeprav ni prepovedanih živil, saj ta praksa ni priporočljiva pri nobeni dieti, se lahko izognemo pretiranemu uživanju sladkorja, ki vpliva na nastajanje kolagena.

Po drugi strani pa nekatera živila telesu zagotavljajo kolagen ali spodbujajo njegovo proizvodnjo. Kolagen je sestavina, ki jo najdemo v številnih živilih živalskega izvora. Določene beljakovine živalskega in rastlinskega izvora pa sproščajo aminokisline, ki prispevajo k naravni proizvodnji kolagena.

  • Izogibanje soncu

UV-žarki škodljivo vplivajo na kolagen v telesu, saj se ob prekomerni izpostavljenosti tvorijo prosti radikali, ki v telesu povzročajo oksidativni stres. Ta negativno vpliva na naš DNK, lipide in pospešuje razgradnjo kolagena v telesu.

Zato priporočam, da se izogibajte soncu med 11 in 16h ter obvezno uporabljate kremo z zaščitnim faktorjem.

Aktivirajte kolagen v telesu z prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo kolagen

Čeprav nekatera živila vsebujejo kolagen, se ta v teh živilih nahaja v minimalnih količinah, poleg tega pa ima naravni kolagen zelo slabo absorpcijo.

Če poenostavimo lahko rečemo, da so molekule kolagena v kostni juhi prevelike, da bi se med prebavo učinkovito absorbirale v kri. Prav tako se tudi molekule želatine, ki jo uporabljamo v kuhinji, v telesu ne absorbirajo v takšni obliki, da bi nadomeščale naravni upad kolagena.

Medtem, ko je absorpcija iz prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen kar 3 boljša od kolagena v hrani.

Dokazano je namreč, da jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom spodbudi telo, da samo začne tvoriti kolagen.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja