tor. Maj 28th, 2024

S staranjem se naša koža začne spreminjati. Pojavljati se začnejo drobne gubice, koža je bolj suha in manj elastična. Ampak brez skrbi, s par spremembami v vaši rutinski negi kože, bo vaša koža videti še bolj čudovito kot prej.

Kako se koža spreminja s staranjem?

Koža se s staranjem neizogibno spreminja. Okoli oči in ust se pojavijo drobne gubice, na čelu pa globoke gube. Vaša koža postane bolj suha in tanjša, zato je bolj dovzetna za poškodbe. Opazite lahko tudi temne pege, pajkaste žile in druge nepravilnosti.

Toda zakaj se to zgodi? Obstaja nekaj dejavnikov, zaradi katerih se vaša koža z leti spreminja.

  1. S staranjem se upočasni proizvodnja naravnega kolagena v telesu

S staranjem naše telo proizvaja vse manj kolagena. Poenostavljeno lahko rečemo, da je kolagen »lepilo«, ki drži kožne celice skupaj.

”Mlado” kožo v 80% sestavlja kolagen tipa I in okoli 15%  kolagen tipa III. S staranjem se sposobnost sinteze kolagena zmanjša, kolagenske fibrile postanejo debelejše in krajše. Posledica tega je izguba kolagena tipa I. Zaradi tega se razmerje različnih tipov kolagena v koži spremeni.

Posledično se gostota kolagena in elastina v dermisu zmanjša, zaradi česar se poslabša tudi struktura in elastičnost kože. Tako koža ne more več vzdrževati svoje oblike in se ne more tako ”tesno” prilegati obrazu in postane bolj ohlapna, pojavljati se začnejo tudi gubice.

Da si lažje predstavljate lahko za primer uporabimo živilsko folijo. Ko to čez posodo prvič napnemo, je lepa in gladka ter drži svojo obliko. Sčasoma (sploh če posodo večkrat odkrijemo) pa postane zgubana in jo težje napnemo oz. ni več takšna kot je bila ob prvi uporabi. Točno to se zgodi z vašo kožo, ko začne izgubljati kolagen.

2. Koža izgublja sposobnost zadrževanja vlage

Ko smo mladi, je naša koža kot goba – veliko učinkoviteje absorbira in zadržuje vlago kot v starosti. Toda zakaj je tako?

Glavna funkcija kože je ohranjanje hidracije, saj vlažna koža bolje opravlja svojo funkcijo. S staranjem se procesi v koži počasijo in koža izgublja svojo naravno vlažnost.

Koža vsebuje naravne maščobe in vodo, ki skupaj tvorijo lipidni sloj na površini kože. Ta sloj je ključen za ohranjanje vlažnosti kože. S staranjem se proizvodnja naravnih maščob in vlage v koži zmanjšuje, kar pripelje do izgube vlažnosti kože.

Poleg tega se s staranjem zmanjšuje tudi proizvodnja hialuronske kisline, ki je ključna za ohranjanje hidracije kože. Hialuronska kislina zadržuje vlago v koži in ji daje polnost ter prožnost. Zmanjšana proizvodnja hialuronske kisline v koži lahko povzroči izgubo volumna in nastanek gubic.

3. Poškodbe kože zaradi zunanjih dejavnikov

S staranjem se koža spreminja in postaja bolj občutljiva na zunanje dejavnike, kot so sončni žarki, onesnaženje in vremenski pogoji.

Sončni žarki so eden od glavnih vzrokov za poškodbe kože. UV žarki lahko povzročijo opekline, pigmentacijo in povešanje kože, pa tudi povečajo tveganje za kožnega raka. Onesnaženje lahko povzroči izsušitev kože in poškodbe celic, ki lahko vodijo do prezgodnjega staranja in gubic. Vremenski pogoji, kot so nizke temperature in veter, lahko prav tako poslabšajo stanje kože, jo izsušijo in pustijo razpokano.

Nasveti za nego kože proti staranju

Vsi si želimo biti večno mladi in čudoviti, a žal življenje ne poteka tako. S staranjem začne naša koža kazati znake obrabe in kmalu postanejo drobne linije in gubice stalnica. Vendar ne obupajte! Obstaja nekaj stvari, s katerimi lahko upočasnite proces staranja in poskrbite, da bo vaša koža videti čim bolje.

  1. Krema z zaščitnim faktorjem naj bo osrednji del vaše nege kože proti staranju

Ena od posledic manjše proizvodnje kolagena in elastina je, da je vaša koža, ki je tanjša kot kdaj koli prej, zelo občutljiva na poškodbe zaradi sonca.

Sončne poškodbe lahko povzročijo gube, starostne pege in druge težave s kožo ter povečajo tveganje za nastanek kožnega raka. Z uporabo kreme z zaščitnim faktorjem lahko kožo zaščitite pred škodljivimi sončnimi žarki.

2. V vašo nego kože dodajte vitamin C serum

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je močan antioksidant, ki lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo okoljski dejavniki, kot sta onesnaženje in UV-sevanje.

Ta antioksidant igra tudi ključno vlogo pri sintezi kolagena, kar lahko pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub ter drugih vidnih znakov staranja. Poleg tega vitamin C serum pomaga pri zmanjševanju videza hiperpigmentacije, poskrbi za enakomeren ten kože in pospeši obnovo celic.

3. Piling

Če še ne izvajate pilinga dva- ali trikrat na teden, ste zamudili eno od skrivnosti najboljše rutine za nego kože. Piling namreč pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ki se lahko kopičijo, saj se s staranjem upočasni proces zamenjave celic.

4. V svojo nočno rutino dodajte retinol

S staranjem naša koža izgublja elastičnost in čvrstost, pojav drobnih linij in gub pa je vse bolj izrazit. To je posledica zmanjšane proizvodnje kolagena in elastina, dveh beljakovin, ki sta odgovorni za strukturo in teksturo kože.

Retinol je znan po svojih izjemnih učinkih proti staranju in koristi, ki jih ima za kožo, nagnjeno k aknam. Poveča tudi tvorbo kolagena, njegov antioksidativni učinek pa zmanjšuje negativne učinke prostih radikalov na kožo.

V koži se retinol najprej spremeni v retinal, nato pa v aktivno retinojsko kislino. Ta retinojska kislina je odgovorna za močan učinek retinola na kožo.

4. Ne pozabite na kremo za oči

Koža okoli oči je tanjša in občutljivejša kot na preostalem delu obraza. To pomeni, da je bolj izpostavljena izsušitvi, gubam in kurjim očesom. Krema pomaga pri vlaženju in zaščiti tega občutljivega območja.

Vendar ta izdelek ni namenjen le ljudem, ki jih skrbijo gube. Pomaga tudi pri zabuhlosti in temnih podočnjakih.

5. Vlažilna krema za obraz

Če želite ohraniti mladosten in zdrav videz kože, je uporaba vlažilne kreme nujna. Skratka, vlažilna krema pomaga pri vlaženju kože in zaklepanju vlage. To je pomembno, ker s staranjem koža proizvaja manj olja, kar lahko povzroči izsušitev, nastanek gub in drugih znakov staranja.

Z vsakodnevno uporabo vlažilnih krem lahko poskrbite, da bo vaša koža navlažena, in preprečite te prezgodnje znake staranja.

Najboljša nega kože proti staranju

Pravijo, da so 40ta nova dvajseta, zato vam predstavljamo najboljšo rutino za nego kože, s katero bo ta ostala polna in večno mlada.

  1. Čiščenje

Čiščenje je eden najboljših načinov za ohranjanje mladostnega in zdravega videza kože. S čiščenjem ne odstranite le umazanije in ličil, temveč tudi pospešite obnavljanje celic in pomagate preprečevati drobne linije in gube.

Priporočamo, da izberete nežno čistilno sredstvo, ki bo vašo kožo temeljito očistilo in ne bo povzročalo draženja kože.

2. Tonik

Tonik je pogosto eden tistih korakov v rutini nege kože, ki ga ljudje preskočijo, saj menijo, da ni pomemben. Vendar je tonik, tako kot temelj hiše, temelj za vse, kar sledi v vaši rutini, vključno z vsemi serumi in kremami proti staranju.

Dober tonik bo pomagal odstraniti umazanijo in ostanke, ki ste jih morda spregledali s čistilnim sredstvom, ter pripravil kožo na naslednje korake, saj bo ustvaril gladko in enakomerno podlago. Poleg tega lahko tonik pomaga obnoviti pH ravnovesje kože, kar je bistvenega pomena za zdravo kožo.

3. Serum

Ko gre za preprečevanje staranja, so serumi na prvem mestu. Serumi so namreč polni aktivnih sestavin, ki pomagajo izboljšati videz drobnih linij in gub, kožo navlažijo in jo nahranijo.

V tem koraku lahko zjutraj uporabite serum z antioksidanti in sestavinami, kot sta vitamin C in vitamin E, da kožo zaščitite pred prostimi radikali, zvečer pa serum s hialuronsko kislino, da kožo globinsko navlažite in zadržite vodo.

4. Vlažilna krema

Češnja na torti! Zadnji korak v najboljši rutini za nego kože proti staranju bo vedno vlaženje kože. Za obe rutini lahko uporabite isto vlažilno kremo ali pa izberete močnejšo nočno kremo, za jutranjo rutino pa lažjo vlažilno kremo z gelsko teksturo.

Zjutraj prav tako ne pozabite nanesti tudi kreme z zaščitnim faktorjem, da vašo kožo zaščitite pred škodljivimi UV žarki.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja