sre. Jul 24th, 2024

S staranjem se naše telo fizično in kemično spreminja. Zlasti lasje in koža so dovzetni za zgodnje znake staranja, kot sta izguba foliklov ali elastičnosti, ki jih pogosto povzročijo ali poslabšajo spremembe v DNK in kemiji telesa.

Številni načini zdravljenja proti staranju poskušajo upočasniti ali obrniti staranje z dodajanjem določenih beljakovin ali aminokislin, ki lasem in koži dajejo mladosten sijaj. Ena od takšnih beljakovin? Kolagen za lase.

Kaj je kolagen oz. kaj so kolagenski peptidi?

Kolagenski peptidi so hidrolizirana oblika kolagena, ki je strukturna beljakovina v matriksu kože in vseh vezivnih tkivih, vključno s tkivom, ki obdaja lasne mešičke. Manjše molekule kolagenskih peptidov omogočajo lažjo absorpcijo v krvni obtok.

V zadnjih letih so kolagenski peptidi postali priljubljeni v negi kože zaradi njihove domnevne sposobnosti pomlajevanja kože, zmanjševanja gub ter povrnitve volumna in elastičnosti povešeni koži. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko kolagenski peptidi pospešijo celjenje ran.

 Če razumemo, da imajo lasje in koža veliko skupnih gradnikov, ni težko razumeti, zakaj se mnogi sprašujejo, kakšne koristi bi kolagenski peptidi lahko imeli tudi za lase.

Prednosti kolagena za lase

Veliko domnevnih koristi kolagena za lase je posledica peroralnega uživanja peptidov v obliki prehranskih dopolnil ali naravne prehrane. Kolagenski peptidi sami po sebi ne vplivajo nujno na rast ali izpadanje, temveč vplivajo na zdravje mešička za optimalno rast. 

Kolagenske peptide pogosto najdemo v obliki praška ali kot sestavino, navedeno v kapsulah z dodatki za lase. Hidrolizirani kolagenski peptidi manjše molekule, ki omogočajo lažjo absorpcijo iz črevesja v krvni obtok, natančneje, peptidi so verige aminokislin in veljajo za gradnike beljakovin.

Lokalna uporaba kolagenskih peptidov sicer nima enakega učinka na lase in kožo, kljub temu pa prinašajo koristi. Pri šamponih in balzamih ali serumih s kolagenskimi peptidi gre v resnici za vlago in koristi aminokislin, ki ščitijo in branijo lase in lasišče.

Raziskave pravijo, da peptidi ob nanosu na kožo dajejo telesu signal, da je treba opraviti zdravljenje ali obnovo, kar dejansko pomaga spodbuditi naravno proizvodnjo kolagena. Raziskave so pokazale sposobnost kolagenskih peptidov, da pospešijo celjenje ran in preprečijo nastanek brazgotin.

Učinki kolagena za lase

  1. Krepi lasne mešičke

Za izgradnjo keratina za močne in zdrave lase potrebujemo aminokisline, kot so tiste, ki jih najdemo v kolagenu. Čeprav lokalna uporaba kolagenskih peptidov morda nima enake krepitvene moči. Kolagen naj bi pomagal tudi podpreti in okrepiti prisotne lase.

2. Vlaži lase in lasišče

Kolagenski peptidi imajo prednost predvsem pri vlaženju. Kolagen lahko pomaga tudi pri povečanju hidratacije kože, in ker je lasišče podaljšek kože, je možno, da lahko pomaga pri hidraciji kože pri tistih s suhim lasiščem, čeprav so potrebne nadaljnje raziskave.

3. Lahko pomaga pri rasti las

Strokovnjaki poudarjajo, da kolagenski peptidi ne vplivajo nujno neposredno na rast las, temveč vplivajo na zdravje rastnega okolja. Prisotnost kolagena v fazi anagena (rasti) las omogoča najboljšo prehrano lasne čebulice in ustvarja optimalno okolje za nastanek močnih las.

4. Zagotavlja antioksidativno podporo

Kolagenski peptidi se borijo proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali na koži in lasišču. Čeprav obstaja nekaj razlag, kako lahko kolagenski peptidi zmanjšajo izpadanje ali tanjšanje las in preprečijo sivenje, kar je pogosto povezano z antioksidativnimi učinki, je potrebnih več raziskav tudi na tem področju.

  1. Izboljšuje teksturo las

Kolagen lahko pomaga izboljšati teksturo las, saj lahko prispeva k večji elastičnosti in trdnosti lasnih vlaken. To lahko vodi do bolj gladkih, mehkejših in bolj obvladljivih las.

  1. Zmanjšuje lomljenje las

Zaradi svoje vlažilne lastnosti kolagen lahko pomaga zmanjšati lomljenje las. Močnejša in bolj hidrirana lasna vlakna so manj nagnjena k poškodbam in lomljenju.

  1. Spodbuja zdravo lasišče

Kolagenski peptidi lahko izboljšajo zdravje lasišča z uravnavanjem proizvodnje sebuma, ki je naravno olje, ki ga proizvajajo lasne žleze. Pravilno uravnoteženo lasišče je ključno za zdravo rast las.

  1. Zmanjšuje izpadanje las

Čeprav kolagenski peptidi sami po sebi ne preprečujejo izpadanje las, lahko s svojimi hranilnimi lastnostmi in spodbujanjem zdrave rasti las posredno zmanjšajo izpadanje las.

Pomembno je omeniti, da je učinek kolagena za lase individualen in se lahko razlikuje od osebe do osebe. Poleg tega je pomembno upoštevati tudi druge dejavnike, ki vplivajo na zdravje las, kot so prehrana, genetika, splošno zdravje in nega las.

Če želite izkoristiti potencialne koristi hidroliziranega kolagena za lase, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom, ki vam lahko svetuje najboljše možnosti in prilagodi svoj režim nege las glede na vaše potrebe.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja