sre. Jul 24th, 2024

Kolagen je izjemno pomemben protein v našem telesu, saj zagotavlja trdnost, elastičnost in podporo različnim tkivom, vključno s kostmi, kožo, sklepi in mišicami.

Kaj je kolagen?

Kolagen predstavlja eno najpomembnejših in količinsko najbolj prisotnih beljakovin v telesu. Predstavlja namreč kar 30 % vse beljakovinske mase v telesu. Najbolj zastopan je v dermisu (osrednja plast kože), kjer predstavlja kar 75 % suhe teže kože.

Kolagen našim kostem in koži zagotavlja rigidno in integrirano strukturo, ki daje moč in oporo najrazličnejšim tkivom v telesu. Kolagen skupaj z elastinom skrbi za elastičnost naše kože.

Kolagenu bi lahko rekli tudi lepilo, ki drži naše telo skupaj, saj kolagen ne vpliva samo na našo kožo ampak tudi na druge pomembne dele našega telesa. Kolagen je prisoten v kosteh, sklepih, vezi, mišicah, tetivah, hrustancu in krvnih žilah. Njegova funkcija je, da ohranja te strukture močne, prožne in trpežne.

V kosteh, kolagen tvori mrežo, na kateri se odlagajo minerali, kot je kalcij, kar daje kostem trdnost in odpornost. Brez zadostne količine kolagena bi bile naše kosti krhke in bolj nagnjene k zlomom.

V sklepih in vezih, kolagen deluje kot blažilec in podmazovalec, ki omogoča gladko gibanje sklepov. Prav tako prispeva k stabilnosti sklepov in preprečuje poškodbe.

V mišicah, tetivah in hrustancu, kolagen deluje kot strukturna podpora, ki omogoča močno in prožno delovanje teh tkiv. Pomaga pri prenosu sile med mišicami in kostmi ter preprečuje poškodbe in preobremenitve.

V krvnih žilah, kolagen pomaga ohranjati njihovo elastičnost in trdnost. To je ključnega pomena za pravilno delovanje srca in ohranjanje zdravega pretoka krvi po telesu.

Poleg tega, da kolagen zagotavlja strukturno podporo in elastičnost, ima tudi pomembno vlogo pri obnavljanju celic kože. Koži daje trdnost, prožnost in mladosten videz. S staranjem se naravna proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar lahko vodi do gub, izgube volumna in izgube elastičnosti kože.

Zato je pomembno poskrbeti za zadostno vnos kolagena v našo prehrano ali ga dopolniti s prehranskimi dodatki. Prav tako je pomembno ohranjati zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo in zaščito pred škodljivimi dejavniki, kot so sončni žarki in kajenje, ki lahko negativno vplivajo na proizvodnjo kolagena v telesu.

Katere tipe kolagena poznamo?

Kolagen je strukturiran v obliki heliksovih vijačnic, ki vsaka vsebuje več kot 1000 aminokislinskih enot, ki nastalim tkivom daje oporo pri trdnosti strukture. Ta je zelo pomembna pri sestavi kit, ligamentov in podobno.

Poznamo več vrst kolagena v našem telesu, med najbolj pomembna pa uvrščamo kolagen tipa 1, 2 in 3.

Kolagen tipa 1 in kolagen tipa 3 predstavljata 90 % celotnega kolagena v telesu in sta najpomembnejša za vzdrževanje kože, lasišča, zobovja in mišic. Najbolj razširjen je kolagen tipa 1, ki že sam po sebi predstavlja 70 % naše kože. Ravno ta tip kolagena je najbolj uporaben za zdravje kože in uravnavanje staranja kože.

Kolagen tipa 3 pa je po drugi strani močno prisoten v votlih organih, kot so arterijske stene in zobje. Med najbolj prisotnimi najdemo še kolagen tipa 2, ki je primarna sestavina hrustanca in je izrednega pomena za strukturno oporo telesnim strukturam, kot so kolena, čeljust in hrbet.

Kaj izbrati – Hidroliziran kolagen ali naravni kolagen?

Hidroliziran kolagen ena izmed najpogostejših oblik kolagena v prehranskih dopolnilih in je predelan tako, da ga sestavljajo peptidi z molekulsko maso do 10.000 Da.

Izraz hidroliziran kolagen pomeni, da je pri postopku izdelave prehranskega dopolnila npr. Kolagen shot 10.000 uporabljen postopek hidrolize, kjer je kolagen razbit na manjše osnovne gradnike, imenovane peptide.

Zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi se v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo.

Na kolagen forumih se velikokrat pojavljajo trditve v smislu ”Uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom nima smisla” ” Raje uživajte tlačenko ali kostno juho”.

Žal to ni tako enostavno. Res je, da nekatera hrana, kot je npr. ribja koža in kostna juha vsebuje naravni kolagen. Vendar so količine naravnega kolagena v hrani minimalne, prav tako pa je absorpcija naravnega kolagena zelo slaba.

Kolagen je smiselno nadomeščati s prehranskimi dopolnili, saj je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90 %, medtem ko je absorpcija naravnega kolagena iz hrane približno 27 %.

Izvor kolagena

Kolagen je lahko živalskega ali rastlinskega izvora. Večina kolagenskih dodatkov na trgu je živalskega izvora. ”Veganski” kolagen ne obstaja, saj v rastlinskih proteinih ni zaporedij, ki bi lahko stimulirale sintezo lastnega kolagena.

Za delovanje hidroliziranega kolagena so namreč ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina. Teh zaporedij pa kot že omenjeno v rastlinskih proteinih ni.

Aminokisline iz rastlinskih proteinov lahko služijo kot gradniki za človeške proteine, tudi kolagen. Vendar, ne morejo spodbujati sinteze lastnega kolagena v telesu. Večinoma torej uporabljajo kolagen, pridobljen iz goveje kože, svinjske kože in ribjih lusk.

Študije kažejo, da je izmed teh morski oz. ribji kolagen najboljši saj se dokazano do 150 % bolj učinkovito absorbira v naše telo od govejega in svinjskega kolagena. Razlog je v tem, da so molekule manjše in zaradi tega lažje in hitreje vstopajo v krvni obtok.

V splošnem velja, da se v  telo lahko absorbirajo molekule hidroliziranega kolagena v velikosti od 1000 do 15000 Da, kar so dokazale sodobne tehnike kot je poliakrilamidna gelska elektroforeza in tekočinska kromatografija visoke ločljivosti.

Dodane sestavine

Kolagenu so večkrat dodane različne aktivne sestavine, kot so vitamin C, MSM, biotin, hialuronska kislina,.. Zakaj? Zato, ker se med seboj odlično dopolnjujejo.

Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastanku kolagena, MSM, pa predstavlja vir žvepla, ki ga potrebujemo za tvorbo cisteina. Cistein je namreč ena izmed najpomembnejših aminokislin pri tvorbi keratina, ki je glavna strukturna beljakovina naših las in nohtov.

Biotin prispeva k ohranjanju zdrave kože in las, cink pa k ohranjanju zdravih kosti in nohtov. Ravno to, je funkcija dodanih aktivnih sestavin. Kombinacija aktivnih učinkovin namreč odlično izpopolnjuje delovanje vsake posamezne učinkovine.

Ali je kolagen res učinkovit?

Do zdaj smo učinkovitost olagena lahko upravičevali na podlagi mnenj, zdaj pa lahko potrdimo, da so učinki Kolagen shota tudi klinično potrjeni.

Neodvisni inštitut je izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM– ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

  • 20 % izboljšanje gostote dermisa
  • 3,6 % izboljšanje debeline dermisa
  • 32 % izboljšanje hidratacije kože
  • 12 % izboljšanje teksture kože
  • 14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja