sre. Jul 24th, 2024

Kaj so UV-žarki in kako vplivajo na našo kožo?

UV-žarki so elektromagnetno sevanje, ki prihaja iz sonca. Obstajata dve glavni vrsti UV-žarkov: UVA in UVB. UVA-žarki imajo daljši valovni spekter in prodrejo globoko v kožo, prispevajo k prezgodnjemu staranju kože, poškodbam kolagena in elastina ter povečujejo tveganje za razvoj kožnega raka.

UVB-žarki so odgovorni za opekline, povzročajo neposredno škodo na površini kože in so glavni krivec za sončne opekline. Oba tipa žarkov lahko škodljivo vplivata na kožo in povzročita dolgoročne poškodbe, zato je pomembno, da se ustrezno zaščitimo.

Kako deluje krema z zaščitnim faktorjem SPF?

Krema z zaščitnim faktorjem SPF deluje tako, da tvori zaščitno plast na površini kože, ki absorbira in odbija UV-žarke ter tako zmanjšuje njihov vpliv na kožo. SPF se nanaša na sposobnost kreme, da blokira UVB-žarke.

Pomembno je omeniti, da SPF ne meri zaščite pred UVA-žarki. Zato je pri izbiri kreme z zaščitnim faktorjem SPF pomembno preveriti, ali ima tudi oznako “širokospektralna zaščita”, kar pomeni, da ščiti tudi pred UVA-žarki.

Zakaj je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem SPF pomembna v vsakodnevni rutini nege kože?

Zaščita pred sončnimi žarki in redna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem SPF sta ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože. Dolgotrajna izpostavljenost soncu brez ustrezne zaščite lahko povzroči številne težave:

 • Sončne opekline: UVB-žarki povzročajo opekline, ki se kažejo kot rdečina, bolečina, luščenje kože in lahko povzročijo dolgoročno poškodbo kože.
 • Prezgodnje staranje kože: UVA-žarki so glavni vzrok za izgubo kolagena in s tem prezgodnje staranje kože, kot so gube, povešena koža, hiperpigmentacija (madeži) in izguba elastičnosti.
 • Hiperpigmentacija: UV-žarki lahko povzročijo neravno pigmentacijo kože, kar se kaže kot temni madeži ali pegice.
 • Kožni rak: Dolgotrajna izpostavljenost soncu povečuje tveganje za razvoj kožnega raka, vključno z melanomom, najbolj smrtonosno obliko kožnega raka.

Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem SPF v vsakodnevni rutini nege kože je ključna za preprečevanje teh težav in ohranjanje zdrave kože.

Kako izbrati pravo kremo z zaščitnim faktorjem SPF?

Pri izbiri kreme z zaščitnim faktorjem SPF upoštevajte naslednje smernice:

 • Izberite kremo z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več, da zagotovite zadostno zaščito pred soncem.
 • Preverite, ali krema ponuja širokospektralno zaščito, kar pomeni, da varuje tako pred UVA kot UVB žarki.
 • Razmislite o svojem tipu kože. Če imate občutljivo kožo, izberite kreme z mineralnimi filtri, kot sta cinkov oksid in titanov dioksid, ki so nežni do kože.
 • Preverite sestavine kreme in se izogibajte tistim, ki vsebujejo potencialno dražeče snovi, kot so alkohol, dišave ali konzervansi.

Nasveti za pravilno uporabo kreme z zaščitnim faktorjem SPF

 • Nanesite kremo z zaščitnim faktorjem SPF vsaj 15 minut pred izpostavitvijo soncu, da ima čas, da se absorbira v kožo.
 • Uporabite dovolj kreme, da pokrijete celotno izpostavljeno kožo. Ne pozabite na obraz, ušesa, vrat, hrbet rok in nog.
 • Ponovno nanesite vsaki 2 uri ali pogosteje, če se potite ali ste bili v vodi.
 • Ne pozabite zaščititi tudi ustnic z balzamom z zaščitnim faktorjem SPF.
 • Nosite sončna očala in širok rob klobuka, da zaščitite obraz in oči pred sončnimi žarki.

Krema z zaščitnim faktorjem SPF je nepogrešljiv izdelek v vsakodnevni rutini nege kože. Zaščita pred škodljivimi UV-žarki je ključnega pomena za ohranjanje zdrave in mladostne kože ter zmanjšanje tveganja za razvoj kožnega raka, prezgodnjega staranja kože in drugih težav.

Izberite kremo z zadostno zaščitnim faktorjem SPF, ki zagotavlja širokospektralno zaščito, ter jo pravilno nanesite in redno ponovno nanesite. Ne pozabite, da je zaščita pred sončnimi žarki pomembna ne le med poletjem ali na plaži, temveč tudi v vsakdanjem življenju, ko smo izpostavljeni soncu tudi med običajnimi opravki. Zaščitite svojo kožo in ohranite

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja