sre. Jul 24th, 2024

Kolagen je eden najpomembnejših gradnikov naše kože, kosti, hrustanca, in drugih tkiv. Gre za beljakovino, ki daje koži čvrstost, elastičnost ter jo ohranja mladostno in sijočo. Skozi leta pa se proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, kar vodi v nastanek  gubic, ohlapnost kože in druge znake staranja. Zato ni presenetljivo, da je kolagen postal priljubljena sestavina v številnih izdelkih za nego kože in prehranskih dopolnilih.

Pri izbiri kolagenskega izdelka pa se srečamo s pomembnim vprašanjem: naravni kolagen ali hidroliziran kolagen – kateri je boljši? Da bi razjasnili to vprašanje, si poglejmo osnovne razlike med tema dvema oblikama kolagena.

Kaj je kolagen?

Kolagen je ključen gradnik naše kože in drugih tkiv, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju mladostnega in zdravega videza. Gre za najpogostejšo beljakovino v človeškem telesu, ki predstavlja približno 30% vseh beljakovin v našem organizmu. V preprostih besedah ​​je kolagen kot nevidna “lepilna snov”, ki ohranja naše telo skupaj.

Kolagen je strukturna beljakovina, sestavljena iz dolgih verig aminokislin. Te verige so tesno prepletene v trojno vijačnico, imenovano kolagenski vlakno. To edinstveno trojno vijačnico zagotavlja izjemno močno in trpežno strukturo, ki ji omogoča, da našemu telesu daje oporo in elastičnost.

Glavna vloga kolagena je zagotavljanje čvrstosti, elastičnosti in prožnosti naše kože. Skupaj s keratinociti in elastinom, ki sta drugi pomembni gradniki kože, kolagen tvori temeljni steber, ki koži omogoča, da ostane napeta in gladi gubice. Prav tako je prisoten v kosteh, hrustancu, kitah in drugih vezivnih tkivih, kjer zagotavlja njihovo trdnost in stabilnost.

Med mladostjo in zgodnjimi odraslimi leti naše telo proizvaja dovolj naravnega kolagena, kar ohranja našo kožo gladko in elastično. Vendar pa se s staranjem proizvodnja kolagena zmanjšuje. Okoli 25. leta starosti se proizvodnja kolagena začne počasi zmanjševati, s čimer se začnejo pojavljati prvi znaki staranja kože, kot so drobne linije in gubice.

Nadaljnji zunanji dejavniki, kot so sončni žarki, onesnaženje, kajenje in nezdrava prehrana, dodatno pospešujejo razgradnjo kolagena in povzročajo prezgodnje staranje kože. Posledično se koža izgublja svojo čvrstost, postane bolj ohlapna in nagnjena k gubicam ter drugim nepravilnostim.

Obstaja več vrst kolagena v našem telesu, od katerih ima vsaka svojo specifično funkcijo. Najpogostejša vrsta je kolagen tipa I, ki prevladuje v koži, kosteh, tetivah in vezi. Kolagen tipa II se nahaja predvsem v hrustancu, medtem ko se kolagen tipa III nahaja v koži, krvnih žilah in notranjih organih.

 Kaj je razlika med naravnim in hidroliziranim kolagenom?

Naravni kolagen je nepredelana oblika kolagena, ki ga najdemo v različnih živalskih tkivih, kot so koža, kosti in hrustanec. Na primer, nekatere kozmetične linije uporabljajo kolagen iz goveje kože ali rib, saj ga je mogoče pridobiti iz teh virov. Vendar pa je naravni kolagen v velikih molekulah, ki jih telo težko absorbira. Zato se postavlja vprašanje, ali je učinkovitost naravnega kolagena enaka kot hidroliziranega.

Hidroliziran kolagen je predelana oblika kolagena, ki je bila razdeljena na manjše peptide s postopkom hidrolize. To pomeni, da so molekule kolagena razbite na manjše dele, kar omogoča enostavnejšo absorpcijo v telesu. Hidroliziran kolagen ima običajno nizko molekulsko maso, zaradi česar je lažje prebavljiv in se bolje absorbira v koži, kosteh in drugih tkivih.

Prednosti hidroliziranega kolagena

a) Boljša absorpcija

Postopek hidrolize kolagena, ni opravljen po naključju. Ta postopek je ključen za zagotavljanje boljše absorpcije v telesu. Zaradi manjših velikosti molekul se hidroliziran kolagen lažje prebavi in hitreje vpije v ciljna tkiva, kot je koža. Tako se lahko učinkoviteje ukvarjate z znaki staranja, kot so gubice in izguba elastičnosti.

Ne gre samo za površino kože – hidroliziran kolagen prodre v globoke plasti dermisa, kjer deluje na spodbujanje proizvodnje lastnega kolagena. To pomeni, da ne gre za le kratkotrajno površinsko rešitev, temveč za dolgoročno obnovo vaše kože.

b) Višji biološki izkoristek

Biološki izkoristek je ključni faktor pri izbiri kolagenskega dodatka. Pomeni, kako dobro telo izkoristi dano snov za svoje potrebe. Hidroliziran kolagen se v tem primeru izkaže za izjemno biološko uporabnega.

Ko hidroliziran kolagen doseže vaše telo, ga ta prepozna kot gradnik kolagenskih vlaken. To mu omogoča, da deluje v sinergiji z naravnimi procesi v telesu in spodbuja proizvodnjo lastnega kolagena. To je kot, da svoji koži dajete gradbene materiale za obnovo in popravilo.

c) Učinkovitejši rezultati

Čeprav so gubice in izguba elastičnosti kože naraven del procesa staranja, to ne pomeni, da se ne moremo boriti proti njim. Hidroliziran kolagen se izkaže za zaveznika, ki omogoča, da se vaša koža z leti ne izgublja, temveč pridobiva na mladostnosti.

Z redno uporabo hidroliziranega kolagena lahko pričakujete zmanjšanje drobnih linij in gubic, izboljšanje prožnosti kože ter večjo čvrstost in hidracijo. Krepitev kosti in hrustanca pa prinaša dodatne koristi za vaše celotno zdravje.

Kateri kolagen izbrati?

Čeprav je naravni kolagen v nekaterih primerih lahko uporaben, je hidroliziran kolagen praviloma boljša izbira, če želite doseči optimalne rezultate. Hidrolizirani kolagen je lažje prebavljiv, ima večjo učinkovitost in je primeren za različne prehranske potrebe.

Hidroliziran kolagen je tako najboljša izbira za tiste, ki iščejo učinkovito prehransko dopolnilo s kolagenom za ohranjanje lepe in mladostne kože, ter za tiste, ki želijo podpreti zdravje kosti in sklepov. S tem premišljenim izborom lahko uživate v številnih koristih, ki jih hidroliziran kolagen prinaša za vaše telo in kožo. Ne glede na to, za katero obliko kolagena se odločite, pa ne pozabite, da je tudi zdrav način življenja, vključno s prehrano, telesno aktivnostjo in zmanjševanjem stresa, ključen za ohranjanje mladostne in zdrave kože ter splošnega počutja.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja