tor. Maj 28th, 2024

Parodontologija je specializirana veja zobozdravstva, ki se osredotoča na preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje bolezni dlesni ter podpornih struktur zob, kot so kosti in vezivno tkivo. Bolezni dlesni so pogoste in se, če se ne zdravijo pravočasno, lahko razvijejo v resnejše težave. V tem članku bomo raziskali parodontologijo, različne vrste zdravljenja in dejavnike, ki lahko poslabšajo bolezni dlesni.

Pomen Zdravja Dlesni:

Dlesni igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zob. Pravilno zdrave dlesni držijo zobe na mestu, ščitijo zobne korenine in preprečujejo vdor bakterij v kosti in krvni obtok. Ko dlesni postanejo vnete ali se razvijejo bolezni dlesni, se zmanjša njihova učinkovitost, kar lahko privede do izgube zob.

Različne Vrste Zdravljenja:

Parodontologija se ukvarja z zdravljenjem različnih stanj dlesni, vključno z gingivitisom, parodontitisom in drugimi boleznimi dlesni. Tukaj je nekaj glavnih metod zdravljenja:

 1. Čiščenje Dlesni: V začetnih fazah bolezni dlesni, kot je gingivitis, lahko zobozdravnik opravi temeljito čiščenje zob in dlesni, da odstrani zobne obloge in zobni kamen.
 2. Root Planing in Skaliranje: Za bolj napredne primere bolezni dlesni, parodontolog izvede postopek skaliranja, kjer odstrani zobni kamen in temeljito očisti površine zob. Root planing se nanaša na glajenje koreninskih površin zob, kar pomaga preprečiti nadaljnje nabiranje bakterij in oblog.
 3. Kirurški Posegi: V hudih primerih bolezni dlesni, zlasti parodontitisa, se lahko zahtevajo kirurški posegi, kot je dviganje dlesni in odstranjevanje poškodovane dlesni ali kirurško vzpostavljanje kosti.
 4. Zobni Aparati: V nekaterih primerih se lahko uporabijo zobni aparati, kot so opornice, za poravnavo zob in preprečitev oblog.
 5. Protetični Nadomestki: V primeru, da je prišlo do izgube zob zaradi bolezni dlesni, lahko zobozdravnik ponudi protetične nadomestke, kot so mostički ali zobni vsadki, za obnovitev nasmeha in funkcionalnosti.

Dejavniki, Ki Poslabšajo Bolezni Dlesni:

Obstaja več dejavnikov, ki lahko poslabšajo bolezni dlesni ali povečajo tveganje za njihov razvoj:

 1. Kajenje in Tobak: Kajenje povečuje tveganje za bolezni dlesni, zavira zdravljenje in zmanjšuje učinkovitost zdravljenja.
 2. Slaba Oralna Higiena: Neustrezno čiščenje zob in nepravilno ščetkanje in nitkanje lahko povečata tveganje za bolezni dlesni.
 3. Genetika: Nekateri ljudje so genetsko bolj nagnjeni k boleznim dlesni.
 4. Sladkorna Bolezen: Sladkorna bolezen lahko poveča tveganje za bolezni dlesni in poslabša potek bolezni.
 5. Stres: Stres lahko vpliva na imunski sistem in poveča občutljivost za bolezni dlesni.
 6. Hormonske Spremembe: Hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo, menopavzo ali menstruacijo, lahko vplivajo na dlesni.
 7. Slaba Prehrana: Pomanjkanje bistvenih hranil, zlasti vitamina C, lahko poslabša zdravje dlesni.
 8. Nekatera Zdravila: Določena zdravila lahko povečajo tveganje za bolezni dlesni.

Preprečevanje Bolezni Dlesni:

Preventiva je ključnega pomena za ohranjanje zdravja dlesni. Nekaj korakov za preprečevanje bolezni dlesni vključuje:

 • Redna Oralna Higiena: Ščetkanje zob dvakrat na dan in redno nitkanje pomagata odstraniti zobne obloge in preprečiti vnetje dlesni.
 • Redni Obiski Pri Zobozdravniku: Redni pregledi in čiščenje pri zobozdravniku ali parodontologu so ključnega pomena za ohranjanje zdravja dlesni.
 • Zdrava Prehrana: Uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in minerali, prispeva k močnim dlesnim.
 • Izogibanje Tobaku in Kajenju: Prenehanje kajenja ali izogibanje tobaku lahko izboljša zdravje dlesni.
 • Upravljanje Stresa: Učinkovito upravljanje stresa lahko zmanjša tveganje za bolezni dlesni.
 • Skrb za Sladkorno Bolezen: Če imate sladkorno bolezen, skrbno upravljanje krvnega sladkorja lahko zmanjša tveganje za bolezni dlesni.

Zaključek:

Parodontologija je ključnega pomena za ohranjanje zdravja dlesni in zob. Pravočasna preprečitev, diagnosticiranje in zdravljenje bolezni dlesni so bistvenega pomena za dolgoročno ohranjanje nasmeha in funkcionalnosti. Če imate težave z dlesnimi ali zanimanje za preventivo, se posvetujte s svojim zobozdravnikom ali parodontologom, ki vam bo pomagal ohraniti zdrav nasmeh in zagotovil vaše ustno zdravje. S pravilno skrbjo in preventivo lahko uživate v močnih zobeh in zdravih dlesnih skozi celo življenje.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja