ned. Apr 21st, 2024

Seveda ste že velikokrat slišali za kolagen, vendar… Ali res veste, kaj je in kakšen pomen ima za našo kožo? Mi smo tu, da pomagamo! 

Kaj je kolagen?

Ste vedeli, da je kolagen najbolj razširjena beljakovina v telesu? Predstavlja kar 25 % skupne beljakovine v vašem telesu! Prisoten je v kosteh, tetivah, hrustancu, arterijah in koži… Za predstavo, naše telo ima vsaj 28 različnih vrst kolagena. Neverjetno, kajne?

Kolagen ima ključno vlogo pri zagotavljanju strukturne podpore in elastičnosti tkivom.

Za kožo je kolagen izjemno pomemben, saj daje koži čvrstost, elastičnost in mladostni videz. Koža s primerno količino kolagena je bolj gladka, napeta in prožna. Kolagen pomaga ohranjati hidracijo kože ter jo ščiti pred zunanjimi dejavniki, kot so UV-žarki in onesnaževanje.

Kaj je elastin in kako je povezan s kolagenom?

Celične fibroblaste v dermisu kože so odgovorne za proizvodnjo kolagena. Prav tako so odgovorne za proizvodnjo elastina, ki je tesno povezan s kolagenom.

Elastin je beljakovina, odgovorna za gibčnost kože, ki ji omogoča, da se razteza v določenih trenutkih in se nato vrne v svoje prvotno stanje, zagotavljajoč, da se tkiva vrnejo v svojo prvotno strukturo brez težav.

Kombinacija in pravilno delovanje kolagena in elastina omogočata, da naša koža izgleda čvrsta, gladka in sijoča.

Zakaj je moja koža videti utrujena, brez leska in ima gubice? Kakšen je razlog?

Od starosti 25 let dalje fibroblasti (celice, ki proizvajajo kolagen in elastin) postanejo manj aktivni, proizvodnja kolagena pa se zmanjša za 1-1,5 % na leto. Po menopavzi te ravni dosežejo 2 % na leto, kar se odraža v koži z manj gosto strukturo in oporo, rezultat pa je manj gladka, polna in čvrsta koža.

Kako se kolagen proizvaja v moji koži?

Kot smo že omenili, so fibroblasti odgovorni za proizvodnjo kolagena za kožo. Poleg tega pa ima naše telo sposobnost nadomeščanja izgube kolagena skozi kompleksen sintezni proces. Drugače povedano, naše telo je vir kolagena samo po sebi. Neverjetno, kajne?

Kako to naredi? Naj vam to kratko pojasnimo; z združevanjem aminokislin ustvari polipeptide, ki na koncu ustvarijo prokolagensko molekulo. Ta molekula potuje v zunajcelični prostor, kjer odstrani svoje konce in se preoblikuje v kolagensko molekulo, ki se, ko se združi z drugimi, oblikuje v vlakna, imenovana fibrili, ki sestavljajo debelejša nova vlakna, ki jih poznamo kot kolagenska vlakna.

Hkrati ima naše telo encime, ki razgrajujejo kolagenske beljakovine v dermisu. To pomeni, da v našem telesu uspemo ustvariti in razgrajevati kolagen hkrati. Kako je to mogoče? Gre za ravnotežje.

Zakaj moja koža izgublja kolagen?

Ko fibroblasti preko sinteznega procesa, ki smo ga omenili, ustvarjajo kolagen, in encimi, odgovorni za njegovo razgradnjo (metaloproteinaze), harmonično soobstajajo, zagotovimo, da kolagen izpolnjuje svojo strukturno funkcijo v dermisu in da vaša koža izgleda zdravo.

Vendar se sčasoma fibroblasti ne delujejo več s polno zmogljivostjo, kar ima za posledico manjšo proizvodnjo kolagena, kot je potrebno. Encimi pa še naprej razgrajujejo kolagen s enakim tempom, kar vodi v neravnovesje in poruši harmonijo.

Kako lahko kompenziram izgubo kolagena?

  1. Prehrana

Obstajajo sestavine, ki jih lahko vključite v svojo prehrano, da spodbudite proizvodnjo kolagena v svojem telesu. Nekatere od teh hranil vključujejo:

  • Vitamin C: Poleg citrusov, kot so pomaranča ali limona, ga najdemo tudi v papriki in paradižniku.
  • Vitamin A: Najdemo ga v korenčku, čebuli in listnatem zelenju.
  • Beljakovine z aminokislinami: Prisotne v mleku, jajcih, mesu in mastnih ribah.

2. Prehranska dopolnila s kolagenom

Hidroliziran kolagen ima ogromno prednosti in učinkov, zagotovo pa je prvi, ki vas zanima njegov učinek na kožo. Dandanes je namreč mlada in zdrava koža lepotni standard. Vemo, da je koža največji organ v telesu, ki ga sestavljajo kolagenska elastična vlakna in hialuronska kislina. Te strukturne sestavine skrbijo za to, da je naša koža:

  • gladka in napeta,
  • elastična
  • ter navlažena.

S staranjem koža doživlja morfološko strukturno in funkcionalno poslabšanje, kar pomeni, da se kolagenska vlakna zmanjšujejo, elastinska vlakna pa pospešujejo nastanek linij in gub.

Dokazano je, da ima hidroliziran kolagen odlično sposobnost zadrževanja vode, absorpcije in zadrževanja vlage. Hkrati pa učinkuje proti staranju kože ter proti melanogenosti, kar dokazuje, da je potencialna aktivna sestavina v izdelkih za nego kože.

V zadnjih letih je vedno bolj priljubljeno peroralno (tablete, kapsule, sirupi) in oralno (tekočina) uživanje kolagena, ker je dokazano, da doseže globlje plasti kože ter izboljša fiziologijo in videz kože, pri čemer se povečajo hidracija, elastičnost in čvrstost kože, zmanjšajo gube ter pomladi koža.

Učinek zmanjševanja vidnosti gub pripisujejo predvsem temu, da se ob uživanju kolagena poveča proizvodnja lastnega kolagena v telesu. Kolagen pa lahko tudi izboljša različna stanja kože, kot so npr. akne.

3. Zaščita pred soncem

Zagotovo ste že slišali, kako pomembno je uporabljati kremo za zaščito kože pred soncem, pa veste zakaj? Naša koža nas ščiti pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem, zato moramo uporabljati kremo za sončenje, da se zaščitimo pred škodljivimi UV-žarki. Tudi v oblačnih dneh je naša koža dovzetna za sončne žarke, ki lahko sčasoma povzročijo kožnega raka, spremembo barve in gube.

Ste vedeli, da naj bi bilo UV-sevanje odgovorno za 80 % prezgodnjega staranja kože na obrazu, kot so gubice, suha koža, povešenost in pigmentacijske pege.

Hyaluron Face Cream SPF 30

Izpostavljenost UV-sevanju sproži vnetne procese v koži, ki okrepijo neposredne škodljive učinke UV-sevanja in povzročijo žilne spremembe, kot sta rdečica in rdečica. In hkrati izčrpa vitamine in antioksidante v koži.

Pojav globokih gub in povešanje kože je povezano s tem, da izpostavljanje UV žarkom zmanjšuje količino kolagena v koži. In ko v koži več ni kolagenskih vlaken, koža nima več opore, zato se povesi.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja