ned. Apr 21st, 2024

Marsikdo se verjetno sprašuje, zakaj naše telo potrebuje kolagen. Kolagen ni ”nov marketinški trik”, ki obrača denar. Je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in nam je s staranjem prične primanjkovati.

Kje v telesu najdemo kolagen?

Kolagen predstavlja med 25 in 30% vseh beljakovin v telesu. Najdemo ga v hrustancu, koži, zobeh, nohtih, tetivah mišic, stenah telesnih organov in laseh. Najbolj zastopan kolagen v telesu je kolagen tipa I. Predstavlja 90% beločnice, 80% tetiv, 75% kože, 60% hrustanca, 30% kosti in 1-10% mišične mase.

Proizvodnja lastnega kolagena v telesu s staranjem upada

V procesu staranja začne upadati proizvodnja lastnega kolagena v telesu. Po 25. letu naj bi telo vsako leto proizvedlo 1,5 % MANJ kolagena. Upad kolagena se v telesu kaže kot:

  • Slabo delovanje mišično – skeletnega sistema
  • Nastanek gub, celulita, suhe kože
  • Pomanjkanje sijaja v laseh in koži

Telo potrebuje kolagen

Kolagena, ki ga telo izgubi ne moremo nadomestiti. Lahko pa z jemanjem kolagena zaščitimo preostali kolagen v telesu in spodbudimo telo, da samo začne ponovno tvoriti kolagen.

Verjetno se sprašujete zakaj je temu tako. Kolagen je glavna beljakovina, ki jo najdemo v ekstracelularnem matriksu kože, skupaj z elastinom in hialuronsko kislino. Ekstracelularni matriks pa vpliva na razvoj, migracije, obliko in funkcije celic na katere je pripet.

Funkcije kolagena

Kolagen predstavlja eno najpomembnejših in količinsko najbolj prisotnih beljakovin v telesu. Predstavlja namreč kar 30 % vse beljakovinske mase v telesu. Najbolj zastopan je v dermisu (osrednja plast kože), kjer predstavlja kar 75 % suhe teže kože.

Kolagen našim kostem in koži zagotavlja rigidno in integrirano strukturo, ki daje moč in oporo najrazličnejšim tkivom v telesu. Kolagen skupaj z elastinom skrbi za elastičnost naše kože.

Kolagenu bi lahko rekli tudi lepilo, ki drži naše telo skupaj, saj kolagen ne vpliva samo na našo kožo ampak tudi na druge pomembne dele našega telesa. Kolagen je prisoten v kosteh, sklepih, vezi, mišicah, tetivah, hrustancu in krvnih žilah. Njegova funkcija je, da ohranja te strukture močne, prožne in trpežne.

V kosteh, kolagen tvori mrežo, na kateri se odlagajo minerali, kot je kalcij, kar daje kostem trdnost in odpornost. Brez zadostne količine kolagena bi bile naše kosti krhke in bolj nagnjene k zlomom.

V sklepih in vezih, kolagen deluje kot blažilec in podmazovalec, ki omogoča gladko gibanje sklepov. Prav tako prispeva k stabilnosti sklepov in preprečuje poškodbe.

V mišicah, tetivah in hrustancu, kolagen deluje kot strukturna podpora, ki omogoča močno in prožno delovanje teh tkiv. Pomaga pri prenosu sile med mišicami in kostmi ter preprečuje poškodbe in preobremenitve.

V krvnih žilah, kolagen pomaga ohranjati njihovo elastičnost in trdnost. To je ključnega pomena za pravilno delovanje srca in ohranjanje zdravega pretoka krvi po telesu.

Poleg tega, da kolagen zagotavlja strukturno podporo in elastičnost, ima tudi pomembno vlogo pri obnavljanju celic kože. Koži daje trdnost, prožnost in mladosten videz. S staranjem se naravna proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar lahko vodi do gub, izgube volumna in izgube elastičnosti kože.

Zato je pomembno poskrbeti za zadostno vnos kolagena v našo prehrano ali ga dopolniti s prehranskimi dodatki. Prav tako je pomembno ohranjati zdrav način življenja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo in zaščito pred škodljivimi dejavniki, kot so sončni žarki in kajenje, ki lahko negativno vplivajo na proizvodnjo kolagena v telesu.

Ali kolagen res deluje?

Odgovor na to je precej preprost- da, prehranska dopolnila s kolagenom res delujejo.

Za našega lahko sedaj trdimo, da je. Do zdaj smo učinkovitost našega kolagena lahko upravičevali na podlagi vaših mnenj, zdaj pa lahko potrdimo, da so učinki našega Kolagen shota tudi klinično potrjeni.

Neodvisni inštitut je izvedel randomizirano, dvojno slepo, s placebom kontrolirano klinično študijo. V klinični študiji je sodelovalo 107 žensk, starih od 40 do 65 let. Cilj študije je bil preučiti učinkovitost našega izdelka na spodbujanje sinteze kolagenskih in elastinskih vlaken v dermalni plasti kože.

Po 12. tednih uživanja formulacije, ki je vsebovala 5.000 mg kolagenskih peptidov, 1.500 MSM- ja in vitamina C, so rezultati pokazali:

•          20 % izboljšanje gostote dermisa

•          3,6 % izboljšanje debeline dermisa

•          32 % izboljšanje hidratacije kože

•          12 % izboljšanje teksture kože

•          14 % manjšo globino gub in za 12 % zmanjšan obseg gub

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja