sre. Jul 24th, 2024

Vitamin C, poznan tudi kot askorbinska kislina, je vsekakor ena izmed najbolj znanih vitaminov in pogosto ga povezujemo z njegovo vlogo pri krepitvi imunskega sistema, še posebej v zimskih mesecih. Toda to ni edina vloga tega izjemnega vitamina. Vitamin C je dejansko ena izmed najbolj cenjenih sestavin v svetu nege kože in ga lahko štejemo za zlati standard, ko govorimo o izboljšanju in ohranjanju lepe, zdrave kože.

Vitamin C kot antioksidant

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je en izmed najbolj priznanih antioksidantov, ki so ključni za zdravje in lepoto. Razumevanje, kako deluje vitamin C kot antioksidant, je ključno za razumevanje njegovega vpliva na nego kože.

Ta vitamin ima izjemno sposobnost nevtralizacije in odstranjevanja prostih radikalov v telesu, ki nastanejo kot posledica izpostavljenosti onesnaženemu okolju, UV sevanju in drugim dejavnikom. Prosti radikali namreč povzročajo oksidativni stres. Posledično pa naša koža izgleda pusta in utrujena.

Prosti radikali lahko tudi poškodujejo celice in proteine, vključno s kolagenom, kar vodi v prezgodnje staranje kože. Vitamin C deluje kot močan antioksidant, saj ima sposobnost doniranja elektronov nestabilnim prostim radikalom. Ko se prosti radikali nevtralizirajo z vitaminom C, postanejo manj škodljivi in ne povzročajo večje škode na koži.

Poleg tega vitamin C regenerira druge antioksidante, kot je vitamin E, kar povečuje njihovo učinkovitost pri zaščiti kože.

Vitamin C in kolagen

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je ključen za ohranjanje mladostnega videza in splošnega zdravja kože. Deluje kot nepogrešljiv kofaktor za encime, imenovane prolin in lizin hidroksilaze, ki so bistveni pri procesu sinteze kolagena.

Kolagen je osnovna beljakovina v naši koži, ki ji zagotavlja trdnost, elastičnost in mladosten videz. S staranjem se proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, kar vodi v izgubo elastičnosti, pojav gubic in izgubo volumna kože. Vitamin C igra ključno vlogo pri spodbujanju nastajanja in obnavljanju kolagena, s čimer pomaga ohranjati čvrsto in mladostno kožo.

Vitamin C in UV sevanje

Vitamin C, v svoji vlogi kot odličen antioksidant, se izkaže za nepogrešljivega zaveznika v boju proti negativnim učinkom UV-sevanja na našo kožo. Poleg vsega, kar smo že omenili, ima še eno ključno vlogo – pospešuje celjenje ran in opeklin, ki so posledica prekomerne izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom. Ko koža utrpi opekline ali poškodbe zaradi sončnih žarkov, pride do peroksidacije lipidov v keratinocitih, kar je lahko škodljivo za celice kože.

Vitamin C prevzame vlogo zaščitnika, saj preprečuje peroksidacijo lipidov, s čimer ščiti keratinocite pred odmiranjem in jim daje boljše možnosti za preživetje. S tem pospešuje celjenje poškodovane kože in prispeva k obnovi ter zdravemu videzu kože, še posebej po izpostavljenosti soncu.

Vitamin C v negi kože

Prav zaradi vseh njegovih pozitivnih učinkov, je dobro, da ga vključimo v nego naše kože. Na trgu se pojavlja vse več izdelkov, v katerih je prisoten in zato moramo biti pri izbiri le teh pazljivi. Ker vsi izdelki za nego obraza z vitaminom C niso enaki, moramo biti pozorni na to katero obliko vitamina C izdelek vsebuje, njegovo koncentracijo in ”svežino”.

L Askorbil tetraisopalmitat – stabilen derivat Vitamina C

Na trgu je ogromno izdelkov, ki vsebujejo različne oblike vitamina C, vendar vsaka oblika ni enako učinkovita. Dve najpogostejši obliki vitamina C, ki jih najdemo v kozmetičnih izdelkih, sta askorbinska kislina in askorbil tetraisopalmitat, bolj znan kot derivat vitamina C.

Askorbinska kislina je nestabilna molekula, ki se hitro oksidira, skoraj polovica pa se razgradi v 30 minutah. Lahko jo stabiliziramo do določene mere z vzdrževanjem nizkega pH (kislega) ali dodajanjem drugih antioksidantov, kot je vitamin E.

Askorbil tetraisopalmitat pa je stabilen derivat vitamina C, ki prodre v kožo do trikrat hitreje kot askorbinska kislina. Ko se enkrat absorbira v kožo, se pretvori v prost vitamin C. Študije kažejo, da lahko ostane v koži od štirideset do osemdesetkrat dlje kot askorbinska kislina in ima do štirikrat večji učinek.

Kaj je vitamin C serum?

Serumi za obraz so lahke tekočine ali geli na oljni ali vodni osnovi. Vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin, ki kožo izredno navlažijo in/ali nahranijo ter se zlahka vpijejo, ko jih nanesete na kožo.

Serumi za obraz veljajo za nenadomestljive izdelke pri negi kože. Zakaj? Zato ker so namenjeni prodiranju globoko v kožo in dostavljanju ciljno usmerjenih sestavin. To pomeni, da na kožo delujejo veliko močneje in globlje kot sama krema za obraz.

Kombinacija aktivnih sestavin uspešno ščiti kožo pred okoljskimi dejavniki, poskrbi za enakomeren in sijoč ten kože in pozitivno vpliva na videz brazgotin ter odpravlja suh in grob videz kože.

Gaia Naturelle Vitamin C serum je obnovitveni serum z visoko koncentracijo čistega in stabilnega vitamina C v oljni osnovi. Vsebuje derivata vitamina C, skvalan, šipkovo olje, vitamina E, bisabolol in koencima Q10.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja