ned. Apr 21st, 2024

Trenutno zelo priljubljena tema v svetu nege kože je uporaba kolagena za kožo in kako lahko pomaga doseči popolno kožo.

Ampak zakaj se vsi navdušujejo nad kolagenom? Ali je res vreden vsega tega navdušenja?

Kaj kolagen naredi za kožo?

Mnogi ljudje imajo napačen vtis, da gre le za marketinški izraz, ki nima pravih koristi – vendar bi bilo to daleč od resnice! Kolagen ima ključno vlogo pri zdravju naše kože, vlaženju in elastičnosti.

Kolagen je najbolj obilen protein v našem telesu, saj predstavlja približno tretjino strukturnih beljakovin našega telesa. Naravno ga proizvaja naše telo zaradi kombinacije dveh aminokislin, prolin in glicin (v procesu sodelujejo tudi cink, vitamin C in baker). Tvori gradbene bloke za naše kosti, kožo, mišice in tetive. Praktično rečeno, kolagen nas ohranja skupaj, kot lepilo.

Kolagen za kožo

Ampak zakaj je kolagen dober za kožo? No, odgovor je precej preprost. Kolagen je ključen za ohranjanje naše kože čvrste, gladke in mladostno izgledajoče. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar lahko privede do gub, povesne kože in tistih nadležnih drobnih linij. Torej, če želite, da vaša koža izgleda najbolje, bi morda morali razmisliti o vključitvi nekaterih živil, bogatih s kolagenom, v svojo prehrano, uporabi kolagenskih dodatkov v obliki kapsul in izdelkov za nego kože, ki vsebujejo kolagen.

Vrste kolagena

Ko gre za nego kože, je kolagen absolutno nepogrešljiva sestavina. Vendar pa morda niste seznanjeni z različnimi vrstami kolagena, ki obstajajo, in kako lahko koristijo vaši koži – ne glede na vašo starost ali tip kože!

Tip I

Kolagen tipa I je najbolj razširjen tip kolagena v telesu, ki predstavlja približno 90% celotnega kolagena. Sestavlja strukturo kože, kosti, tetiv, vlaknatega hrustanca, vezivnega tkiva in zob.

Tip I kolagen predstavlja pomemben del strukture kože in igra ključno vlogo pri ohranjanju elastičnosti, čvrstosti in celotnega videza kože. Zagotavlja moč koži in pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub.

Tip II

Ta tip kolagena je predvsem prisoten v hrustancu, ki deluje kot blažilec med sklepi. Tip II kolagen je ključen za vzdrževanje zdravja sklepov in gibljivosti ter je pogosto uporabljen v prehranskih dopolnilih s kolagenom za podporo delovanju sklepov, lajšanju simptomov artritisa in izboljšanju gostote kosti.

Tip III

Kolagen tipa III je prisoten v koži, krvnih žilah in različnih notranjih organih. Prispeva k elastičnosti in čvrstosti kože, pa tudi k strukturni celovitosti krvnih žil in organov. Tip III kolagen je ključen tudi v zgodnjih fazah celjenja ran.

5 koristi kolagena za kožo

  1. Izboljšuje elastičnost kože

Kolagen je odgovoren za zagotavljanje moči in elastičnosti kože, kar ji pomaga ohranjati čvrstost in prožnost. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar vodi v povesno kožo in gube. Prehranski dodatki lahko pomagajo podpirati sintezo kolagena, izboljšati elastičnost kože in zmanjšati znake staranja kože.

  1. Povečuje vlažnost kože

Kolagen ima odlične lastnosti vezave vode, kar pomaga zadrževati vlago v koži. Dobro hidrirana koža izgleda polnejša, bolj gladka in bolj sijoča.

  1. Zmanjšuje drobne linije in gube

Kolagen igra ključno vlogo pri ohranjanju strukture kože, njegovo zmanjšanje s starostjo pa vodi v nastanek drobnih linij in gub. Uporaba prehranskega dodatka lahko spodbuja sintezo kolagena ter pomaga zmanjšati videz teh pogostih znakov staranja.

  1. Podpira celjenje ran

Kolagen je bistven za proces celjenja ran, saj tvori osnovo za rast novega tkiva in pomaga pri popravljanju poškodovane kože.

  1. Krepi kožno pregrado

Zdrava kožna pregrada je ključna za zaščito kože pred okoljskimi stresorji, kot so UV-žarki in onesnaževanje. Kolagen prispeva k celovitosti kožne pregrade, pomaga ohranjati njeno prožnost in ščiti pred zunanjimi poškodbami.

Zakaj izbrati hidroliziran kolagen za kožo?

Številni izdelki s kolagenom vključno s kremami, serumi in prehranskimi dodatki, vsebujejo hidroliziran kolagen, ki je razcepljen na manjše peptide za boljšo absorpcijo in uporabo telesa.

Hidroliziran kolagen, znan tudi kot kolagenski peptidi (majhni delci živalskega kolagena) ali kolagenski hidrolizat nastane s cepitvijo velikih molekul kolagena na manjše, bolj enostavno absorbirane peptide, kar izboljša njegovo učinkovitost. Dokazano je, da hidroliziran kolagen v obliki prehranskih dopolnil podpira elastičnost kože, vlaženje in splošno zdravje kože, pa tudi koristi za sklepe in kosti.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja