sre. Feb 28th, 2024

Vtistem veselem trenutku, ko našo družinico razveseli nov član, se z njim rodijo tudi nove skrbi. Ureditev stanovanja po meri otroka, nakup pripomočkov in oblačilc, izobraževanja o vzgoji otrok. Starši se znajdemo v popolnoma novem svetu. Veliko pozornosti polagamo zagotavljanju varnosti našemu malčku. Poleg vsega drugega je pomembno, da posvetimo veliko pozornosti tudi varnosti v prometu in med avtosedeži izberemo tistega, ki bo otroku zagotovil optimalno varnost in udobje.

Že prve dni po porodu, so novorojenčki udeleženci v prometu. Izbira dobrega avtosedeža zanje, pa spada že v predporodno obdobje. Mamice in novorojenčki lahko zapustijo porodnišnico le, če je poskrbljeno za varen prevoz novorojenčkov, torej če očetje po njih pridejo z avtosedeži. Dobro je tudi, da očetje ali mamice še pred prvo vožnjo zvadijo kako se avtosedeži pripenjajo v avtomobil, da ne bo prišlo do zadrege pri odhodu domov. Najenostavneje in najbolj varno pripenjanje je z isofix sistemom, ki poleg sedeža potrebuje še podstavek za sedež, sedež pa na podstavek pripnemo ali odpnemo z enostavnim stiskom na gumb.

Avtosedeži za novorojenčke se imenujejo tudi lupinice ali jajčki in jih je mogoče kupiti v kompletu z otroškimi vozički ali posamezno. Med različnimi modeli se pojavljajo manjša odstopanja po sami teži lupinice, kar je pomembna lastnost, če bomo našega malčka veliko prenašali v njej, druga prav tako pomembna lastnost, pa je naklon hrbtišča. Nekateri avtosedeži imajo naklon pod kotom 110 stopinj, kar je še posebej primerno za novorojenčke. Pri drugih, ki imajo manjši naklon, si lahko pomagamo sami in jih naredimo udobnejše za naše malčke, če jih pod hrbtom založimo z bombažno pleničko.

Sicer pa se lahko mamice prepustite domišljiji in željam ter svoje malčke prevažate v najrazličnejših ličnih sedežih, katerih še posebej pester izbor med avtosedeži lahko zasledite v dobro založeni otroški trgovini.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja