pet. Apr 19th, 2024

Definicija

Vremenska postaja je stacionarni ali premični objekt, ki z raznimi senzorji meri različne vremenske parametre. Najpogosteje so to temperatura, vlažnost, hitrost in smer vetra, zračni tlak in količina padle vode.

Profesionalne vremenske postaje

Profesionalne vremenske postaje so lahko večji stacionarni objekti, ki potrebujejo človeški nadzor in so postavljene po skoraj vsej zemeljski polobli. Podatki iz teh postaj se zbirajo v ogromnih računalnikih, ki te podatke obdelajo, predstavijo sliko trenutnih vremenskih razmer in kar je za nas najbolj zanimivo – napovedo vreme v prihodosti!

Obstajajo pa tudi manjše avtomatske postaje, ki delujejo bolj lokalno in merijo manj parametrov. Ponavadi so napovedi večjih bolj točne predvsem zato, kjer je število teh postaj veliko. Med stacionarne vremenske postaje pa štejemo tudi vremenske boje, ki so vpete v morsko dno in plavajo na gladini. Nikoli niso čisto na mestu, ampak se z valovi rahlo premikajo na morski gladini, a ostajajo vedno vpete na dno. Za razliko od večjih in manjših zemeljskih vremenski postaj pa boja meri tudi valovanje in temperaturo vode na morski gladini. Tako je bilo vsaj od leta 1951 do leta 1970.

Sodobno spremljanje vremena na površini morja

Leta 1970 so v uporabo prišle prosto plavajoče boje. Te se premikajo z morskimi tokovi po gladini.  Prednost prosto plavajočih boj je, da so bistveno manjše (premera do 40 cm v primerjavi s premerom vpetih, ki je med 1,5 in 12 m) in da jih je bistveno več – 1250 po vseh morjih sveta. Še pred vremenskimi bojami pa so bile v ospredju vremenske ladje – leta 1948 jih je bilo kar 13. Zaradi dražjega vzdrževanja in manj natančnega merjenja jih je skozi leta izrinila prej omenjena plavajoča vremenska postaja.

Vreme in sateliti

Danes veliko vlogo pri napovedovanju vremena igrajo sateliti. Poznamo geostacionarne, ki se nahajajo vedno nad določeno točko na Zemlji, in take, ki krožijo okoli Zemlje. Njihova naloga ni samo spremljanje oblakov in oblačnih sistemov. Spremljajo tudi snežno odejo, premikanje ledu, vulkanske dejavnosti, onesnaženost, peščene nevihte, aurore, požare in morske tokove.

Domača vremenska postaja

Z rastjo zabavne tehnologije je opaziti tudi porast domačih vremenskih postaj. Te omogočajo spremljanje lokalnega vremena kar iz dnevne sobe. Boljše vremenske postaje merijo zunanjo temperaturo, temperaturo notranjosti, zunanji zračni tlak in vlažnost. Z algoritmi napovedovanja nam posredujejo podatke o vremenu za par dni vnaprej, ponavadi kar slikovno. Nekatere imajo shranjene tudi druge podatke – sončni vzhod in zahod, lunin vzhod in zahod, lahko gledamo vremensko zgodovino in druge zanimive podatke.

Vendar pa se je treba zavedati, da se vremena nikoli ne da napovedovati s popolno gotovostjo. Zato ni nikoli odveč, da v nestabilnih vremenskih okoliščinah s seboj vzamemo dežnik.

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja