sre. Jul 24th, 2024

Kolagen je postal priljubljen dodatek k vsaki prehrani, ki ga pogosto hvalijo zdravstveni strokovnjaki in guruji. Najdemo ga v številnih različnih potrošniških izdelkih, vključno s kremami, kozmetiko in prehranskimi dopolnili.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v človeškem telesu. Kolagen je namreč vezivno tkivo, kar pomeni, da je ključni element strukturnih sestavin številnih delov telesa, vključno s kožo, mišicami, kitami in vezivi.

Sestavljen je iz esencialnih aminokislin, vključno z glicinom, prolinom, hidroksiprolinom in argininom. Kot naravno prisotno beljakovino jo lahko najdemo v skoraj vseh delih telesa, vključno z: mišicami, kožo, krvjo, kostmi, hrustancem in vezmi.

Najdemo ga celo na mestih, kjer ga morda ne bi pričakovali, kot so krvne žile, roženice in zobje. To je v popolnem nasprotju z beljakovinami, zaužitimi iz zunanjih virov, kot so beljakovinski dodatki sirotke.

Čeprav so v telesu številne vrste kolagena, so glavne vrste kolagena tip I, II, III in IV.

  • Tip I: Kot najbolj razširjena oblika kolagena v človeškem telesu vsebuje vlakna, ki tvorijo strukturno in mehansko zgradbo kosti, kože, kit, roženice, sten krvnih žil in drugih pomembnih tkiv. Velja za ključni strukturni del več človeških tkiv in je prevladujoča sestavina intersticijske membrane.
  • Tip II: Ta vrsta kolagena predstavlja večino beljakovin, ki jih najdemo v hrustancu, vezivnem tkivu, ki tvori sklepe. Kot verjetno veste, je glavna vloga hrustanca, da blaži sklepe. Kolagen vam lahko koristi, če imate škripajoča kolena.
  • Tip III: Ta oblika kolagena je povezana z različnimi patologijami, povezanimi z imunskim sistemom, in pomaga podpirati intersticijski matriks, ki je gel, bogat s solmi, tekočinami, tkivi in drugimi kemikalijami, ki jih najdemo v zunajceličnem matriksu (tkiva, ki obdajajo vaše celice).Najdemo ga tudi v vezivnem tkivu pljuč, jeter, ledvic, kože in žilnega sistema.
  • Tip IV: Ta tip kolagena najdemo predvsem v koži in mikroveselih ter je glavna sestavina bazalne membrane (visoko specializiranega zunajceličnega matriksa), ki uravnava obnašanje celic. Pogosto se sestavlja skupaj s kolagenom tipa II, oba pa sta povezana z zdravjem sklepov.

Sinteza kolagena s staranjem upada

S staranjem telo preneha  proizvajati naravni kolagen. Čeprav ta proces v znanstveni skupnosti ni dobro razumljen, se zdi, da je proces večfaktorski in da nanj vplivajo starostne spremembe v delovanju fibroblastov in mehanski dražljaji.

Zmanjševanje proizvodnje kolagenskih vlaken tipa I in III (vlakna, povezana s strukturo) se začne v dvajsetih letih in se s starostjo še naprej zmanjšuje. S starostjo se zmanjšuje tudi debelina kolagena, povezanega s kožo, kar je posledica povečane proizvodnje razgradljivih molekul v zunajceličnem matriksu, ki vplivajo na sestavo kolagenskih monomerov.

Zdi se, da vlakna kolagena tipa II s starostjo izgubljajo elastičnost in trdnost zaradi povečane proizvodnje proteolitičnih encimov, ki razgrajujejo ta kolagenska vlakna.

Kolagenska vlakna I in III imajo ključno vlogo pri podpori naše kože, saj ji dajejo čvrstost in elastičnost, ki sta potrebni za gibanje in delovanje.

Ko se proizvodnja kolagenskih vlaken v telesu zmanjša, začnejo strukture kože slabeti, kar lahko povzroči tanjšanje kože in pretirano povešenost ter gube. Povešena koža je znak zmanjšanja količine in kakovosti kolagenskih vlaken.

Kolagenska vlakna tipa II in v manjši meri tipa IV so povezana z gibljivostjo, njihova degradacija pa lahko s staranjem prispeva k bolečinam v sklepih, ki jih pogosto povezujemo s staranjem (pomislite na bolečine v kolenih) in osteoartritisom.

Kateri dejavniki vplivajo na upad kolagena v telesu?

Poleg staranja, lahko proizvodnjo kolagena v telesu zmanjšajo tudi drugi dejavniki, med njimi:

  • Slaba izbira prehrane: prehrana z veliko sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov lahko zmanjša raven naravnega kolagena
  • pretirano izpostavljanje soncu: ultravijolično sevanje lahko zavira naravno sposobnost telesa, da proizvaja kolagen
  • kajenje: kajenje zmanjšuje stopnjo sinteze kolagena tipa I in III

Prednosti kolagena

Kolagen je eden glavnih gradnikov kosti, kože, mišic, kit in vezi, zato lahko zagotavlja številne koristi za zdravje.

Že veste, da je kolagen življenjsko pomembna beljakovina za vaše telo. Veste, da se proizvodnja kolagena s starostjo zmanjšuje. In veste, da moramo poskrbeti, da raven kolagena s starostjo ostane normalna. Toda ali veste, zakaj je vse to pomembno?

Tukaj je nekaj najbolj pomembnih prednosti kolagena.

  1. Lajšanje bolečin v sklepih

Kolagen tipa II sestavlja velik del našega hrustanca. Ker se hrustanec s starostjo zmanjšuje, se pogosto pojavijo togi in boleči sklepi. Eden od načinov boja proti tej težavi je jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom, ki pomagajo izboljšati zdravje sklepov.

2. Mladostna koža

Morda je ena od najbolj opaznih prednosti kolagena njegova sposobnost spodbujanja boljšega zdravja kože. Če se raven kolagena vzdržuje na ustrezni ravni, lahko kot stranski produkt pričakujete sijočo in mladostno kožo.

Ker je kolagen tesno povezan z elastičnostjo kože, lahko pomaga, da je koža videti bolj mladostna in živahna.

S staranjem lahko naša koža izgubi elastičnost – to je vzrok za nastanek gub. Zato je pomembno, da povečate vnos kolagena s kolagenskimi dodatki.

3. Pomaga graditi mišice

Veliko ljudi se zaveda koristi kolagena za kožo, le redki pa vedo, da je kolagen glavna sestavina mišičnega tkiva.

Kolagen vsebuje aminokislino glicin, ki sodeluje pri proizvodnji kreatina. Kreatin vam lahko pomaga pri treningih in pomaga pri regeneraciji mišic ter krepitvi moči.

Prehranska dopolnila s kolagenom se z razlogom vse pogosteje pojavljajo na policah trgovin.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja