sre. Jul 24th, 2024

SPF je najpomembnejši del vsake rutine za nego kože, vendar katera krema za sončenje je prava za vas?

SPF je ena od najpomembnejših faz vaše vsakodnevne rutine za nego kože – da, vsakodnevne! Pri tem ne govorim le o zaščiti pred soncem na plaži. Nihče se ne pozabi namazati z zaščitnim faktorjem SPF, ko se pojavi sonce, še posebej zdaj, ko je ozračje vedno bolj toplo in ko nas vabijo dnevi na plaži.

Vendar bi morali zaščitni faktor uporabljati tudi takrat, ko se nad nami zgrinjajo oblaki in se kolektivno pritožujemo, “kam je izginilo poletje?”.

Hyaluron Face Cream SPF 30

Poznamo dve glavni vrsti UV-žarkov, pred katerimi varujemo kožo: prvi so UVB žarki, ki so povezani s sončnimi opeklinami in rdečico. UVB žarki so običajno razlog, da se namažemo s kremo za sončenje, preden se odpravimo na plažo ali na sončenje na vrtu.

Druga vrsta UV žarkov je prav tako pomembna, čeprav nanjo prepogosto pozabljamo – UVA. Ultravijolični žarki A povzročajo prezgodnje staranje kože; javni sovražnik številka 1 pri nas!

Melanin v vaši koži (pigment, ki ga najdemo v naših zunanjih kožnih celicah) pomaga ščititi kožo pred soncem, vendar je le človek, tako kot vi. In ščiti vas lahko le toliko, zato po preveliki izpostavljenosti škodljivim ultravijoličnim žarkom naša koža potemni, porjavi, opeče ali se začne luščiti. Dober zaščitni faktor SPF je bistvena zaščita pred poškodbami, vaša koža pa vas bo za to naravnost vzljubila.

Zakaj bi morali uporabljati SPF?

Vsi uporabljamo zaščito pred soncem, da bi zaščitili svojo kožo, toda pred čim jo pravzaprav ščitimo?

  • kožnega raka
  • prezgodnjim staranjem
  • temnih madežev ali hiperpigmentacije
  • Izguba elastičnosti
  • Sončne opekline

Najhuje je, da je kar 86 % primerov kožnega raka mogoče preprečiti z uporabo dobrega zaščitnega faktorja in omejitvijo izpostavljenosti močnim ultravijoličnim žarkom. To je res lahko tako pomembna razlika.

Kolagen za kožo

Kaj pa hiperpigmentacija in prezgodnje gube? Z uporabo pravega zaščitnega faktorja SPF jih lahko zares zaustavite.

Kakšen zaščitni faktor SPF potrebujem?

Številke SPF nam povedo, koliko časa bi sončni žarki potrebovali, da bi opekli našo kožo, če ne bi uporabili kreme za sončenje. Teoretično bi se torej brez zaščite SPF30 opekli v 30 minutah. Toda ali to pomeni, da večja kot je vrednost SPF, boljša je zaščita?

No, pravzaprav ne povsem. SPF 50+ filtrira 98 % žarkov UVB (ki opečejo), medtem ko SPF30 filtrira 96,7 % žarkov UVB, zato razlika pravzaprav ni tako velika. SPF30 bo ob pravilni uporabi zagotavljal boljšo zaščito kot SPF50+, ki je bil nanesen na premajhno površino. Zato je ključna tehnika … Vedno nanesite veliko količino!

Priporočeni zaščitni faktor SPF se razlikuje tudi glede na tip kože in letni čas. Pozimi boste z nižjim faktorjem SPF poskrbeli za nanos enkrat ali dvakrat na dan, ko pa se približujemo poletju, ga je vsekakor treba nanašati veliko pogosteje.

Kako pogosto naj ponovno nanesem SPF?

Kako pogosto morate ponovno nanesti SPF, je pogosto odvisno od tega, kako dobro ga nanesete. Skoraj lahko zagotovim, da se večina od nas ne nanese dovolj. Po podatkih Fundacije za boj proti kožnemu raku bi morali na kvadratni centimeter kože nanesti približno dve jedilni žlici kreme za sončenje!

Če toliko nanesete na celoten zgornji del telesa, zagotovo niste sami, saj se mnogi med nami motijo! Vendar je pravilen nanos tako pomemben, da je zaščitni faktor SPF tako učinkovit, kot je bil zasnovan. Samo za obraz bi morali nanesti količino, ki ustreza dolžini dveh prstov, in če uporabljate pršilo, ga morate pršiti, dokler se ne pojavi rahel, enakomeren sijaj.

Ko obvladate umetnost nanašanja zaščitnega faktorja SPF, kako pogosto ga morate ponovno nanesti?

 Sredstva SPF, ki jih uporabljate kot del svoje vsakodnevne rutine za nego kože, morate nanesti po vlažilnem izdelku in pred ličili, približno 15-30 minut pred odhodom na prosto, da se zaščitne sestavine popolnoma vežejo na vašo kožo. Ko ste zunaj, jo ponovno nanesite približno vsake 1,5 ure, če ste se kopali v bazenu, morju ali kadi, pa še bolj skrbno!

In ne pozabite na ustnice! Ker so ustnice nenehno izpostavljene soncu, so pravzaprav eno najpogostejših mest kožnega raka, zato ne pozabite zaščititi tudi njih.

By GaiaSLO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja